Samtliga frias i uppmärksammat insidermål - E55
Annons
Annons

Samtliga frias i uppmärksammat insidermål

Ekobrottsmyndigheten var aldrig nära att bevisa insiderbrott i Scandinavian Enviro Systems. Tingsrätten friar de fyra åtalade.

Annons
Annons

Börsnoterade Scandinavian Enviro Systems tidigare ordförande Stig-Arne Blom frias helt från misstankarna om insiderbrott och läckor av insiderinformation.

Det var den 30 januari som Stig-Arne Blom greps av polis. Han fick sedan sitta häktad i flera veckor i väntan på rättegång. Ytterligare tre personer åtalades i samma mål. Men även dessa personer frias nu helt i domen från Stockholms tingsrätt.

För åklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten är domen en rejäl motgång. Tingsrätten sågar den bevisning, eller snarare avsaknaden av bevisning, som lades fram under rättegången. E55 har tidigare rapporterat om de fynd som utgjort grunden i den indiciekedja som åklagaren åbropat. Det handlar bland annat om mobilkonversationer mellan tre av de åtalade från slutet av januari.

LÄS ÄVEN: SMS avslöjar misstänktas kontakter

Men enligt tingsrättens bedömning innehåller konversationerna så många felaktiga påståenden att de inte kan bedömas utgöra insiderinformation. Den av de åtalade som varit spindeln i nätet när det gäller kontakterna har i förhör uppgivit att ”Han har varit en ’idiot’ och spelat ’Allan’ mot sina kamrater” och att ”Han låtsades att han visste mer än som var fallet”.

Tingsrätten kommer fram till att åklagaren inte lyckas styrka sina påståenden.

Indicierna räckte inte

Annons

”Det saknas utredning i målet som motbevisar vad försvaret uppgett om att denna information antingen varit felaktig eller annars offentlig”, skriver tingsrätten.

Problemet för åklagarsidan är att mobilkonversationerna utgjorde en viktig pusselbit för att belägga att de åtalade hade en gemensam överenskommelse att dela på insiderinformation om bolaget även när de misstänkta aktieaffärerna gjordes i december.

”Med hänsyn härtill och till hur åklagaren valt att länka åtalen … till varandra försvagas indiciebevisningen … kraftigt. Den bevisning som åklagaren åberopat i målet medför inte att det kan anses visat att Stig-Arne Blom ändå röjt insiderinformationen”, skriver tingsrätten och tillägger:

”Enligt rättens mening har åklagarens övriga strukturella bevisning mot de tilltalade som t.ex. handelsmönster, telefontrafik samt excelfiler, inte den styrkan att bevisen var för sig eller sammantaget kan leda till att det kan anses ställt utom rimligt tvivel att [de åtalade] under aktuell tid innehaft nämnda insiderinformation då de avyttrat aktier i SES.”

Alternativyrkandet om att påföra sanktionsavgifter faller även detta i och med bristerna i bevisningen. Tingsrätten häver i och med domen även de beslag som gjorts.

Annons

Åklagare Thomas Langrot uppger i en kommentar till E55 att han planerar att överklaga domen.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Samtliga frias i uppmärksammat insidermål Samtliga frias i uppmärksammat insidermål