News55

Trots uppmaningarna: Inte fler än vanligt som ansöker om bostadstillägg

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2018

Runt 100 000 pensionärer kan ha missat möjligheten att få bostadstillägg, en fråga som har fått stor uppmärksamhet i medier under våren. Men hos Pensionsmyndigheten märks ingen anstormning av nya sökanden.

ANNONS
ANNONS

Under vintern och våren har det stora mörkertalet av pensionärer som missar sitt bostadstillägg uppmärksammats stort i olika medier.

Kanske så många som 100 000 svenskar kan ha rätt till den extra pensionen, men missar det för att de inte har ansökt om bostadstillägget.

LÄS MER: 100 000 missar pensionstillägget

I dag får cirka 290 000 pensionärer bostadstillägg till sin allmänna pension. I genomsnitt betalas 2 400 kronor per månad ut. Men pengarna kommer inte automatiskt, den som vill ha bostadstillägg måste uppfylla vissa regler och dessutom själv ansöka om det hos myndigheten.

I grova drag får inkomsten inte överstiga 15 000 kronor per månad och man får inte ha en alltför stor förmögenhet. Däremot kan den som bor i eget hus eller bostadsrätt ha rätt till tillägget.

Staten vill att fler ska få tillägg

Från statens sida finns ett uttryckligt önskemål att fler berättigade ska få del av de extra pengarna. Exempelvis har socialminister Annika Strandhäll sagt att hon är angelägen om att fler ska förmås ansöka.

– För att minska det så kallade mörkertalet har vi gett Pensionsmyndigheten ett tydligt mål om att nå just de här personerna genom olika informationsinsatser. Det har också varit en del i den utredning som sett över hela grundskyddet i pensionssystemet och inom kort presentera sin slutrapport, sa hon till E55 i början av mars i år.

ANNONS

LÄS MER: Ministern redo att skjuta till pengar för bostadstillägget

Nu visar det sig att Pensionsmyndigheten, trots ministerns önskan och att det skrivits och pratas så mycket om tillägget, inte fått in fler ansökningar än vanligt.

– På det stora hela är antalet ansökningar detsamma som förra året. Både 2016 och 2017 var antalet förstagångsansökare cirka 53 000 per år. De är relativt jämnt fördelade över året, med ett större antal under de första månaderna. I år var antalet ansökningar fler i januari men något mindre i februari och mars, säger Johan Holmer på Pensionsmyndighetens pressavdelning.

Ingen vet vilka de berättigade är

Han förklarar att Pensionsmyndigheten inte vet vilka de berättigade är, vilket gör det svårt att nå dem. Men Pensionsmyndigheten försöker nu öka informationsinsatserna.

– Dels är vi ute och träffar folk generellt, som till exempel med Kuvertjakten där vi besökt 44 städer. Dels har vi tagit fram ett nytt informationsmaterial.

Han berättar att myndigheten också söker samarbete med organisationer, till exempel pensionärsorganisationerna,  för att få hjälp att sprida informationen.

“Testa andra vägar”

ANNONS

 Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna, undrar om det inte kan vara läge för Pensionsmyndigheten att tänka om när det gäller informationsmetoderna.

– Pensionsmyndigheten har varit ute och informerat upprepade gånger, men om det inte leder till att fler söker så kanske man ska se över metoderna och testa andra vägar.

Bostadstillägget missuppfattas av många som ett bidrag, förklarar hon, fast det är en del av pensionen. Det gör att många kan dra sig för att ansöka, när de tror att det är ett bidrag.

– Man kanske skulle döpa om det. Kanske skulle man också lägga mer fokus på att informera om att man kan få tillägget även om man bor i eget hus eller bostadsrätt, säger Anna Eriksson.

LÄS ÄVEN:


ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS