Annons
Annons

Macron: USA:s tullar är olagliga

Uppdaterad: 2018-05-31 21:25

USA inför tullar på stål och aluminium från EU från och med den 1 juni, bekräftar USA:s handelsminister Wilbur Ross.

EU-kommissionen svarar med motåtgärder, anmäler tullarna till Världshandelsorganisationen WTO och Frankrikes president Emmanuel Macron kallar dem olagliga.

Annons
Annons

Beslutet från president Donald Trumps regering i USA sätter punkt för månader av ovisshet och ordkrig mellan Bryssel och Washington om tullarna. Men ordkriget fortsätter:

Detta beslut är inte i enlighet med internationell handelslag, så det är olagligt, säger Macron.

Han varnar för att beslutet är ett misstag på många sätt och att det skapar ekonomisk nationalism.

Det är precis det som hände på 30-talet.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar tullbeslutet ”fullständigt oacceptabelt”. och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är besviken.

”Detta är en dålig dag för världshandeln. Vi gjorde allt vi kunde för att undvika det här resultatet”, skriver hon i en kommentar.

Månader av dialog

Enligt Malmström har hon argumenterat för en ”positiv transatlantisk handelsagenda” i månader av dialog med amerikanska representanter, inklusive handelsministern Wilbur Ross. Kravet har varit att EU som en allierad partner fullt ut och permanent, utan villkor, skulle undantas från tullarna.

Denna linje har enligt Malmström varit väl förankrad hos EU-ländernas regeringar.

”EU:s respons kommer att bli väl avvägd och i linje med WTO:s regler”, skriver Malmström.

Tyskland utrikesminister Heiko Maas använde ett av Trumps uttryck i sin kommentar:

Annons

Vårt svar på Amerika Först kan bara bli Förenta Europa.

EU-tullar väntar

Det blir dels en anmälan av USA:s stål- och aluminiumtullar till WTO, då de enligt EU-kommissionen uppenbart står i strid med internationella handelsregler. Dessutom utlovar Malmström motåtgärder och skyddstullar för att inte EU:s stål- och aluminiumtillverkare ska drabbas.

Motåtgärderna har redan aviserats av EU. Det har flaggats för tullar på amerikanska varor för 2,8 miljarder euro, bland annat motorcyklar, jeans och jordnötssmör.

Wilbur Ross säger i samband med att han bekräftar att tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent införs på varor från EU, Mexiko och Kanada att han vill fortsätta förhandla om handelsfrågor.

Vi ser fram emot fortsatta förhandlingar, både med Kanada och Mexiko å ena sidan, och med EU, för det är andra frågor som vi också måste få lösta, säger han på en presskonferens enligt Reuters.

Oklara eftergifter

Ross uppger dock inte vad USA vill ha för eftergifter från EU:s sida för att eventuellt häva tullarna.

Tullbeskedet kommer bara några dagar efter det att Trump beslutat om en utredning av liknande tullar på bilar och lastbilar från EU.

Annons

Det svenska stålbolaget SSAB sjunker 2 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet, trots att merparten av bolagets försäljning i USA inte berörs av tullarna då stålet till största del produceras i Alabama och Iowa. Samtidigt lyfter konkurrenter på Wall Street, som US Steel och AK Steel, kraftigt.

Ratinginstitutet Moody’s säger att utsikterna för USA:s stålindustri på 1-1,5 års sikt har förändrats från stabila till positiva till följd tullbeslutet.

Kronan backar något öre mot dollarn och euron.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Macron: USA:s tullar är olagliga Macron: USA:s tullar är olagliga