Garantipensionärer och arbetslösa förlorare på vårbudgeten - E55
Annons
Annons

Garantipensionärer och arbetslösa förlorare på vårbudgeten

Garantipensionärer och arbetslösa får små eller inga inkomstökningar men ändå drabbas av högre levnadskostnader är förlorarna på regeringens vårbudget. Det menar Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Annons
Annons

Utöver förslag om sänkt moms på digitala böcker och tidningar samt höjd skatt på kemikalier i elektronik och vitvaror innehöll inte vårbudgeten mycket av privatekonomiskt intresse. Men tillsammans med M+KD-budgeten för 2019 ser det ut att bli ytterligare ett bra år för många hushåll, det visar beräkningar från Swedbank och sparbankerna.

– 2019 blir ett år med mer klirr i kassan för många, men inte alla. Vinnarna är främst löntagare som kan glädjas åt högre inkomster och sänkt inkomstskatt. Förlorarna är garantipensionärer och arbetslösa som får små eller inga inkomstökningar men högre levnadskostnader, säger Arturo Arques.

Många får högre inkomst, men delar av det äts upp av inflationen

Inkomsterna är ena sidan av ett hushålls ekonomi, den andra sidan är de utgifter man har varje månad. Efter nödvändiga levnadskostnader [1] är betalda har typhushållen olika mycket kvar. Lägger man därtill inflationen det senaste året blir det till och med mindre kvar att leva på, köpkraften blir lägre, för en del hushåll.

Annons

– Ett pensionärspar med genomsnittliga pensioner får 300 kronor mer i pension, men tar man hänsyn till inflation är deras ekonomi oförändrad jämfört med 2018. Garantipensionen är förvisso högre 2019 än 2018 men till följd av inflation får ändå garantipensionären 160 kronor mindre kvar i plånboken varje månad, säger Arturo Arques.

Höjt barnbidrag ökar barnfamiljernas köpkraft, den arbetslöse får mindre i plånboken

En tvåbarnsfamilj kan ha mellan 800 och 2 000 kronor mer i plånboken men tar man hänsyn till inflationen handlar det i stället om runt 300-900 kronor varje månad.

– Höjningen av barnbidraget som gjordes i mars 2018 förklarar delar av barnfamiljernas ökade köpkraft. Även de med högre löner, som därmed får större skattesänkningar, är vinnare 2019, säger Arturo Arques.

För den som är arbetslös blir ekonomin märkbart sämre 2019. Arbetslöshetsersättningen är oförändrad och den som är arbetslös får heller ingen skattesänkning. Med hänsyn tagen till inflationen innebär det i fasta priser drygt 500 kronor mindre kvar att leva på varje månad jämfört med 2018. Studenten går 200 kronor plus varje månad.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Garantipensionärer och arbetslösa förlorare på vårbudgeten Garantipensionärer och arbetslösa förlorare på vårbudgeten