News55

Hur blir det med de 600 kronorna till fattigpensionärerna? - Pensionsekonomen svarar på nya frågor

Artikelbild
Pensionsekonom Mattias Munter svarar på läsarfrågor.
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 18 sep. 2020

Varje vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hej!
Vet du hur det blir med de 600 kronor som utlovades att vi fattigpensionärer skulle få?
Mvh Ingrid

Du menar det särskilda inkomstpensionstillägget. Allt talar nu för att det blir verklighet och enligt förslaget ska det börja betalas ut från september 2021. Tillägget ska tas från statsbudgeten och riktas till dem med en allmän inkomstgrundad ålderspension mellan 9 000 – 17 000 kronor per månad och kan uppgå till maximalt 600 kr per månad före skatt. Det kommer alltså att vara individuellt hur stor höjningen blir

Hej Mattias,
Jag undrar hur pengarna i inkomstpensionen sparas och placeras. Vem hanterar detta och vilka riktlinjer (etiska och moraliska) jobbar de efter? Tack på förhand. Hälsningar Bo

Inkomstpensionen är ett fördelningssystem och förvaltas i princip inte alls faktiskt. Avgifterna från alla som tjänar in pensionsrätter omvandlas istället direkt till utbetalningar för dagens pensionärer. Till detta kommer dock tillgångar som förvaltas i AP-fonderna. Dessa ska bidra med avkastning till pensionssystemet och agera buffert i tider där avgifter och utbetalningar inte matchar. Där finns bland annat ett gemensamt etikråd och sedan januari 2019 finns även ny lagstiftning på plats som reglerar hållbarhetsperspektiv på förvaltningen. Du kan läsa mer om detaljerna kring hållbarhet och ägarstyrning för respektive AP-fond på deras hemsidor.

Hej,
När änkepensionen ändrades så lovade regeringen att den senare skulle återgå. Vad händer med detta? Kerstin

Änkepensionen avskaffades redan 1990 så det var långt före min tid i pensionsvärlden men det är inte något löfte som jag hört talas om. Änkepensioner tillhör historien och omställningspensionen som ersatte den och kan betalas ut till både män och kvinnor lär bli kvar.

Hej Mattias,
Jag är 60 år och har jobbat som lärare i mer än 30 år. Vilka är dina bästa tips för en person i min situation inför en stundande pensionering? Lars O

Du gör rätt som börjar planera i tid. Pensionspusslet kan vara komplext att lägga. Många val man gör är också svåra att ändra i efterhand så det är klokt att lägga lite kraft på att planera uttagen.

ANNONS

En grundläggande kartläggning och bra information går att få via minPension.se som är ett informationssamarbete mellan staten och pensionsbolagen. Där kan du laborera med olika uttagsalternativ utifrån dina förutsättningar. Fundera över hur mycket pension du behöver för att kunna göra det du vill som pensionär. Sätt en siffra på det och se sen hur långt dina pensionspengar räcker. Utgå ifrån livsvariga utbetalningar eller åtminstone 20 år. Jag vet inte när du planerar att gå i pension men du kommer att upptäcka att tidiga uttag sänker pensionen ganska rejält och omvänt om du skjuter upp pensionen. Pensionen blir snabbt bättre om du väljer att jobba något år extra. Du kan även titta på ditt övriga sparande och se om något av det ska användas som pension.

Den allmänna pensionen betalas alltid ut så länge du lever (men kan pausas om du skulle gå tillbaka till arbete) medan tjänstepensioner och privat pensionssparande kan ändras till att fokusera på en exempelvis en fem- eller tioårsperiod enligt ditt önskemål. Här finns risken att bli för kortsiktig och senare upptäcka att det finns mycket liv kvar när en del av pensionspengarna är slut. Grundtipset är att planera för ett långt och aktivt liv.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS