Klarar du testet - här är frågorna som oroar FI - E55
Annons
Annons

Klarar du testet – här är frågorna som oroar FI

Hänger du inte med, blir du ett lätt byte. Testa om du klarar frågorna längst ned som så många bommar.

Annons
Annons

Enligt en färsk undersökning som Finansinspektionen (FI) låtit göra har svenskar på tok för dåliga kunskaper om grundläggande ekonomiska begrepp och enkel huvudräkning. Enligt undersökningen behärskar en överraskande stor andel inte procenträkning, division och begrepp som ränta och inflation. Många klarar helt enkelt inte av att hantera den ekonomiska verklighet som de flesta av oss lever i, enligt Finansinspektionen.

– Vi utsätts för betydligt fler val nu jämfört med tidigare. Då behöver vi kunna räkna och förstå ekonomi. Exempelvis anger affärer rabatter i procent, och för lån betalas ränta i procent. Man kan vara bekymrad, säger Lars Malmström, avdelningschef för FI:s konsumentkontakt, som ansvarat för undersökningen.

Vi behöver klara av både vissa ekonomiska begrepp och kunna räkna det mest elementära, konstaterar han.

– Annars kan man bli lurad, och säga ja till sådant som man inte begriper.

Undersökningen visar att äldre personer har något lägre räknekunskaper jämfört med yngre, och även lite sämre kunskaper om finansiella begrepp. Men när det gäller att klara sin egen ekonomi är äldre bättre än yngre. De uppger att de sällan har totalt slut på pengar, berättar han.

Annons

– Det kan finnas olika skäl till det, dels kanske äldre är bättre på att begränsa sina utgifter. Dels så kanske de avstår från att chansa om de inte begriper vad de ger sig in på.

Finansinspektionen vill inte moralisera över folks bristande kunskaper, förklarar han. Däremot behöver Finansinspektionen veta hur mycket folk egentligen kan när exempelvis regelverk och tillsynsinsatser utformas.

LÄS ÄVEN: Skrämmande okunskap

Frågan är varför så många har bristande kunskaper, och vems fel det är. Är det skolan, medierna eller kanske rent av Finansinspektionen själv som bär ansvaret? Lars Malmström tror inte att det går att peka ut någon enskild omständighet eller instans som ansvarig.

– Skolan är förstås viktig, men för exempelvis äldre personer som föddes på 30-talet så är det svårt att skylla att folk inte kan begripa internetbanker på 50-talets skola. Vi utsätts också för fler val nu kring sådant som inte funnits tidigare, som fonder och pensionsval.

Medier har rapporterat alltmer om ekonomi under de senaste 25 åren, men det är inte säkert att det når fram till alla, konstaterar han.

– En del är inriktade främst på näringslivet, med fonder och aktier. Inte på privatekonomi.

Finansinspektionen har ett uppdrag att försöka råda bot på kunskapsbristerna, berättar Lars Malmström.

Annons

– Vi samverkar med en rad olika organisationer för att hjälpa till att utbilda. Exempelvis skolan, Svenska för invandrare, länsstyrelser, studieförbund och pensionärsorganisationer, säger Lars Malmström.

      LÄS MER: Här är pensionstillägget 100 000 missar
      LÄS MER: Därför säljer inte fler svenskar sin villa
      LÄS MER: Osäker på ditt sparande – så gör dina grannar

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Klarar du testet – här är frågorna som oroar FI Klarar du testet – här är frågorna som oroar FI