Seniorerna bär upp både konsten och turismen - E55
Annons
Annons

Seniorerna bär upp både konsten och turismen

Påsk – betyder konstrundor på många håll i landet, och mångmiljonintäkter till turistnäringen. Men utan hängivna arrangörer skulle det inte bli något – och de som bär upp konstrundorna är seniorerna.

Annons
Annons

I år firar konstrundan på Österlen i Skåne 50 år. Det var där det började, Österlens konstrunda är själva urmodern för alla konstrundor runtom i landet i påsktid, berättar Susanne Lindblad, verksamhetsledare på Tjörnedala Konsthall i Baskemölla utanför Simrishamn.

– Vi var först, vi började 1968. Men det är många som har följt efter. De flesta har tagit vårt koncept, säger hon.

Foto: Anders Wiklund/TT

Konstrundor under påsken har blivit en tradition över hela landet. Kosntnärerna öppnar sina ateljéer, och besökare får hälsa på och titta på konsten i dess tillverkningsmiljö. Besökarna slussas runt i ett begränsat geografiskt område med hjälp av guidande kartor. Oftast arrangeras också en samlingsutställning med de deltagande konstnärerna.

Konstrundorna är väldigt populära, och brukar dra besökare både från när och fjärran. Bara i Skåne hålls mellan 15 och 20 konstrundor, enligt Susanne Lindblad.

Foto/TT

Seniorer sköter arrangemanget

Men det är förstås en hel del jobb med att arrangera rundorna. På Österlen står Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG, för jobbet. Det är seniorer som driver föreningen ideellt.

Annons

– Föreningen bildades 1974.  Våra medlemmar är runt 55 och 60 år, den äldsta är 91. Några har varit med från början. Föreningen driver också konsthallen här i Baskemölla, berättar Susanne Lindblad.

Tjörnedala Konsthall Foto: Sophia Callmer

Så ser det ut på de flesta håll i landet. Konstföreningarna bärs upp av seniorer, som ordnar med utställningar, arrangemang och konstrundor. Ett viktigt ideellt jobb eftersom turistnäringen är beroende av besöksmål som drar folk.

– Näringslivet här på Österlen drar igång samtidigt som vår konstrunda, och vi är glada för det. Annars skulle säsongen vara kortare, säger Susanne Lindblad.

Exakt hur många miljoner som konstrundorna bidrar till går inte att säga. Men ÖSKG gjorde en turistekonomisk undersökning av besöksnäringen under Konstrundan för fem år sedan. Den visade att arrangemanget drar in stora pengar till bygden.

Under Konstrundan 2013 kom 60 000 besökare, 80 procent av dem hade Konstrundan som huvudattraktion. Så har det fortsatt.

Ökade omsättningen för turistnäringen

Drygt 18 procent av besökarna kom från andra län än Skåne, och nästan var femte av de utsocknes besökarna övernattade i Skåne, något som gav många hotellnätter.

Annons

Omsättningen direkt kopplad till arrangemanget blev nära 60 miljoner kronor 2013. En stor del spenderades förstås på konstinköp, men även restauranger, hotell och butiker fick fart på försäljningssiffrorna under konstrundan.

– Konstrundan har stor betydelse för turistnäringen här, konstaterar Susanne Lindblad.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Seniorerna bär upp både konsten och turismen Seniorerna bär upp både konsten och turismen