Sveriges pensionärer fattigast i Norden - E55
Annons
Annons

Sveriges pensionärer fattigast i Norden

Sverige har flest fattigpensionärer i Norden och fler än i majoriteten av EU-länderna. Runt en miljon svenska pensionärer ligger på gränsen till fattigdom. Den stora boven är pensionssystemet, skriver Expressen.

 

Annons
Annons

Var sjätte pensionär i Sverige räknas som fattig. Bland kvinnor är det så många som var femte. Flera procent över genomsnittet för EU enligt ny statistik, rapporterar Expressen.

“Pengarna går till Magdalena Andersson”

Enligt pensionsexperten Anna Eriksson på SPF Seniorerna handlar det om pensionssystemets uppbyggnad.  Eftersläpningen av inkomstindex och taket på pensionsavgifter ställer till det.

– Taket ligger på 39 000 kronor i månadslön. De pensioner som betalas in ovanför taket hamnar hos staten i stället för i pensionssystemet. Det är mellan 15 och 17 miljarder kronor varje år som hamnar hos Magdalena Andersson – som kunde gått till att bygga nya AP-fonder eller standardhöjningar av pensioner, säger Anna Eriksson till Expressen.

1 miljon fattigpensionärer

Anna Eriksson pekar också på pensionsbromsen och jobbskatteavdraget som ökat skillnaderna mellan löntagare och pensionärer.

Annons

– Pensionerna i Sverige generellt är inte mycket högre än fattigdomsgränsen. Snittpensionen ligger på 13 500 kronor netto, och fattigdomsgränsen ligger strax under 12 000. Det innebär att vi har en miljon pensionärer som har inkomster kring gränsen. Så pensionsnivån är ganska låg i Sverige. Sedan har den så kallade “bromsen” slagit till tre gånger och sänkt pensionerna de senaste åren. Dessutom har jobbskatteavdragen till löntagare bidragit till att det blivit skillnader mellan inkomsterna i samhället, säger Anna Eriksson till Expressen.

 

Andel pensionärer under fattigdomsgränsen i procent:

Snitt för EU-länderna
Totalt: 14,5
Kvinnor: 16,8
Män: 11,8

Sverige
Totalt: 16,8 procent
Kvinnor: 21,7 procent
Män: 11,1 procent

Norge
Totalt: 9 procent
Kvinnor: 14 procent
Män: 3,3 procent

Danmark
Totalt: 8,5 procent
Kvinnor: 9,6 procent
Män: 7,1 procent

Finland
Totalt: 12,3 procent
Kvinnor: 15,5 procent
Män: 8,1 procent

Island
Totalt: 9 procent
Kvinnor: 10,3 procent
Män 7,6 procent

Källa: Expressen/Eurostat

 

LÄS ÄVEN: 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Sveriges pensionärer fattigast i Norden Sveriges pensionärer fattigast i Norden