Vänsterpartiet: S fintar bort pensionsfrågan - E55
Annons
Annons

Vänsterpartiet: S fintar bort pensionsfrågan

Pensionerna kan bli politiskt sprängstoff. Vänsterpartiet ser S-förslaget som en blygsam pensionshöjning och bara ett sätt att få bort frågan ur valrörelsen.

Annons
Annons

Socialdemokraternas förslag om att höja pensionerna med runt 600 kronor i månaden för dem med inkomster mellan 9000 och 17000 visar att S förstått att pensionssystemet inte håller, konstaterar Ulla Andersson, ekonomiskpolitsk talesperson i Vänsterpartiet.

Förslaget om höjning har tagits emot rätt ljumt av pensionärsorganisationerna, bra, men långt ifrån tillräckligt, tycker både SPF Seniorerna och PRO. De vill se en genomgripande översyn av hela systemet för att få tillräckliga nivåer på pensionerna.

– Vi är helt överens med pensionärsorganisationerna. Dagens system missgynnar arbetare och kvinnor, säger Ulla Andersson till E55.

Pensionssystemet måste ses över

Det är inte rimligt med så låga nivåer som nu, tycker hon. Pensionerna kommer att vara ett allt mer explosivt politiskt sprängstoff om inget görs åt systemet.

– Pensionärsorganisationerna, LO, vanligt folk och vi ser det. Höjningen som S förslår visar att Socialdemokraterna också insett att systemet inte är hållbart. Men de borde insett det för länge sedan, nu har det tagit 24 år. Vi ser förslaget som ett sätt att få bort frågan från valrörelsen.

LÄS MER: PRO: Pensionerna blir en stor valfråga

Hon berättar att V hoppade av uppgörelsen om dagens pensionssystem då den togs fram på 90-talet.

Annons

– Vi satt med i Pensionsgruppen då, men såg att systemet inte var hållbart. Därför hoppade vi av. Sedan dess har en hemlig klubb, Pensionsgruppen, skött pensionerna utan någon insyn.

Hon är kritisk till systemet på flera punkter. Dels att nivåerna blir så låga. Det borde man förstått redan då det skapades, tycker hon, och det var ett skäl till att V lämnade överenskommelsen.

“Vill man sänka människors pensioner så ska man stå för det”

Men också till bromsen, som är en automatisk funktion som slår till i dåliga tider och sänker pensionerna. Sedan systemet skapades har den slagit till tre gånger.

– Politikerna gömmer sig bakom matematik. Vill man sänka människors pensioner så ska man stå för det, tycker jag. Inte gömma sig bakom en automatisk funktion som folk inte förstås.

Vänsterpartiet vill avskaffa dagens PPM-system och föra in pengarna i den allmänna pensionen, förklarar hon. Och förslaget att få folk att arbeta längre måste anpassas, enligt V, vissa yrkesgrupper klarar helt enkelt inte av att jobba längre.

–Pensionssystemet behöver ses över, säger Ulla Andersson.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Nu införas straffskatt på bilar 
LÄS ÄVEN:
Bidrag för elcyklar betalas ut

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Vänsterpartiet: S fintar bort pensionsfrågan Vänsterpartiet: S fintar bort pensionsfrågan