News55

Gunnar Ljunggren: Därför bör vi kasta ut de politiska vildarna

Artikelbild
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Gunnar Ljunggren
Gunnar Ljunggren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 03 juni 2022

Du som går till jobbet har oftast en tid att passa. Inte nog med det du måste ju också jobba fram till en viss tid. När du anställdes fick du också specifika arbetsuppgifter.

ANNONS
ANNONS

Du fick jobb som lärare, försäljare, tekniker eller vad det nu månde vara. En sak har de dock gemensamt alla dessa jobb; du kan inte själv bestämma att du vill byta från att vara försäljare till att vara tekniker utan att din  arbetsgivare har godkänt det. Dessa gäller dock inte dom som vi röstat på i val. Våra folkvalda  kan själva bestämma sig för att hoppa av sitt jobb och ändå göra nästintill vad de helst vill med full lön betald av svenska folket. Tänk dig, byta jobb till det du helst vill utan att behöva fråga någon men ändå lyfta full lön. Så har dom det, våra folkvalda i riksdag, landsting och kommuner.  Dom kan helt enkelt strunta i väljarkårens, deras arbetsgivares önskemål, och själva bestämma vad de vill göra. Detta har blivit allt tydligare genom åren och väldigt tydligt den senaste tiden.

I augusti 2019 ville Vänsterpartiet utesluta Amineh Kakabaveh ur partiet. Men Amineh Kakabaveh förekom partiet genom att samma dag lämna vänsterpartiet på egen begäran. Ett lönsamt val. En riksdagsledamot har en genomsnittslön på 64700 kronor per månad att jämföras med medianlönen i Sverige på 36100 kronor per månad. Hon blev en så kallad politisk vilde utan politiskt stöd, hon röstades ju fram till en riksdagsplats genom att ligga högt på vänsterpartiets lista. Amineh Kakabaveh lyckades också förhandla med socialdemokraterna om politiken. Men detta stör inte justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Han försvarar politiska vildar så här: Utgångspunkten är att en riksdags- eller fullmäktigeledamot själv avgör om han eller hon ska begära att få lämna sitt uppdrag i förtid. Det är ett förtroendeuppdrag som ledamoten har fått av sina väljare. Det är därför också väljarna som i slutet av valperioden avgör om en folkvald ledamot har utfört uppdraget i  enlighet med mandatet.

Vid förra valet så tillsattes 17549 ledamöter i riksdag, kommuner och landsting. Av dom så tillsattes 17295 ledamöter genom att de hamnade högt på partiernas listor. 254 ledamöter tillsattes genom att de fick många personkryss. Inte ens två procent av alla ledamöter som fick uppdrag fick alltså jobben genom aktiva val av väljarna. De fick uppdragen av något parti. Amineh Kakabaveh fick inte något personkryss. Men Morgan Johansson menar alltså ändå att det är ett  förtroendeuppdrag som ledamoten fått av sina väljare. Vilka väljare gav Amineh Kakabaveh förtroendeuppdraget. Inga. Det är dags att kasta ut de politiska vildarna. Om de som sitter i riksdagen inte har partiets stöd eller väljarnas stöd så bör de ju lämna riksdagen. Eller är det helt enkelt så att Morgan Johansson bara tänker taktiskt, han har ju förhandlat med Amineh om det  politiska innehållet.

Ekot skriver idag att Amineh Kakabaveh kan avgöra misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S) men att hon “dessvärre inte” har något besked om hur hon kommer att rösta.

– Jag förstår att det inte är jätteläge för regeringskris. Vi har redan regeringskris, säger hon till Ekot, återger Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS