News55

Gunnar Ljunggren: Så slösar staten bort våra pengar

Artikelbild
Gunnar Ljunggren
Gunnar Ljunggren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 sep. 2022

Ni som varit med sedan Sovjetunionens fall kanske kommer ihåg skrönan om produktionen av spik i Sovjetunionen. Om inte så får ni här en påminnelse.

ANNONS
ANNONS

Det var ungefär så här. Det saknades spik i Sovjet så det gick ut en order till fabrikerna som producerade spik, att de skulle öka produktionen. Så skedde också, produktionen av spik ökade med flera ton. Fabrikerna lyckades med detta eftersom de då bara producerade stora tunga spikar. Det kallas planekonomi.

Så går det när inte vanligt folk får bestämma vad de vill göra med sina surt förvärvade slantar. Och desto mer någon annan tar sig friheten att bestämma över vad vi ska göra med våra pengar,  desto mindre får vi bestämma över själva. De som tar sig friheten att fatta besluten över vår konsumtion är stat, regioner och kommuner. Men hur mycket få de ta av våra inkomster ? Varför finns det inga gränser, varför diskuteras inte det som kännetecknade Sverige, spara och slösa.  Hoppas ni kommer ihåg den serien. Var finns politikernas ambition att låta oss få behålla mer av våra inkomster. Att spara.  

  • Behöver vi 458 myndigheter 
  • Statens utgifter för kultur uppgick till 17,2 miljarder under 2020 
  • Regionernas utgifter för kultur uppgick till 4,7 miljarder 
  • Kommunernas utgifter för kultur slutade på 12,4 miljarder. 

De samlade utgifterna för kultur slutade på 34,3 miljarder för ett år. Det innebär inte bara att  vanligt folk förlorar flera tusen kronor för att de som sysslar med kultur ska få stora subventioner.  Det finns ytterligare ett problem med att politikerna sprutar ut pengar till höger och vänster. De som jobbar söker sig naturligtvis dit pengarna finns och då försvinner den arbetskraften när det saknas folk i vård och omsorg, liksom i företagen. 

  • Behöver vi stötta idrotten med över 4 miljarder på ett år. Är det inte upp till idrottens organisationer att ordna sin egen finansiering. Hur mycket kommer till exempel tillbaka till idrottens organisationer från de framgångsrika idrottarna som blivit mångmiljonärer på sin sport.  

Det finns naturligtvis många fler exempel, 8,5 miljarder till SVT, när det finns massor av andra kanaler, en halv miljard till massmedia när alla kan göra sin röst hörd i olika media.  Var finns de politiska initiativen för att spara så folk får mer pengar över. Så de själva får bestämma över sina pengar. Varför ska vi pensionärer betala för att vissa ska få göra vad de vill med statliga subventioner, varför ifrågasätts inte slösa och varför hedras inte spara.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS