News55

Nytt förslag om tjänstepension får kritik

Nytt förslag om tjänstepension får kritik
Pensionsgruppens förslag om förändrad tjänstepension kritiseras av SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Under vintern har en remiss skickats ut som innebär en ökad flexibilitet för pensionsutbetalningar från tjänstepensionen. Grundförslaget innebär att man ska kunna göra uppehåll och ändra utbetalningsperiod i sina utbetalningar från tjänstepensionen även efter att dessa utbetalningar har inletts.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kommer kritik mot remissen, och det från pensionärsföreningarna SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. 

“Förslagen riskerar att leda till orättvisor, otydlighet och ojämlikhet samt att dämpa sysselsättningen bland seniorer. Vi anser att Pensionsgruppen har gjort det enkelt för sig – genom att enbart göra ett tillägg i den så kallade femårsregeln i inkomstskattelagen – i stället för att på allvar möjliggöra övergripande förändringar som ökar flexibiliteten i tjänstepensionen för alla dagens och morgondagens pensionärer”, uppger ordförande Liza du Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna och Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, i en debattartikel

Organisationerna har tre huvudsakliga invändningar mot förslagen. Reglerna måste bli tvingande och inte frivilliga då vissa kommer att ha rättigheter och andra inte. 

“Utan tvingande regler kan en person erbjudas flexibilitet via vissa av sina avtal, men inte via andra. Det leder till otydlighet för individen samt ojämlika förutsättningar att både bestämma över sin pension och möjligheter till att delta i arbetslivet efter pensionering”, menar pensionärsorganisationerna. 

Vidare även försäkringar som redan är under utbetalning inkluderas och inte bara de framtida tjänstepensionerna. SKPF och SPF menar att samtliga pensionärer ska påverkas av reformen. 

Det tredje argumentet är att flexibiliteten bör gälla under en längre tid än enbart de första fem åren efter ett första pensionsuttag. Organisationerna pekar här på att många, cirka var tionde, arbetar även i en ålder av 70-74 år. Det är dock inte det enda skälet till att man skall kunna välja att pausa eller ändra i sina utbetalningar.

Pensionsgruppen tittar på svenska pensioner

Arbetet med de svenska pensionerna leds av pensionsgruppen, vilket är en gruppöverskridande arbetsgrupp innehållande samtliga svenska riksdagspartier.

ANNONS

Arbetet leds av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje som är ordförande.

 Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Foto: Jessica Gow / TT 

“Pensionsgruppens uppgift är att värna om pensionsöverenskommelsen och att vårda pensionsreformen och dess grundläggande principer”, heter det på regeringens hemsida

Samtliga riksdagspartier står bakom pensionsöverenskommelsen som ingicks 2023. 

Läs mer: Så få tar ut pension vid 65

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS