News55

Lista: Här är den kommun där äldre har högst livskvalitet i Sverige

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

Länsförsäkringar har gjort en sammanställning där man rankat möjlighet till livskvalitet för 65-plussare i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sammanställningen baseras bland annat på hur åldersgruppen har det ekonomiskt under pensionen, om man har möjlighet att arbeta efter 65, tillgången till läkare och vad en matkasse på nätet kostar. 

– Stockholm kommer högt upp på listan då pensionärerna har en god ekonomisk situation. De har en bra slant över när kostnaderna för bostaden är betald, de fortsätter även i högre utsträckning än i övriga landet att jobba efter 65, säger pensionsekonomen Trifa Chireh och fortsätter: 

–  Det Stockholm förlorar på är att det är färre läkare och sjuksköterskor per 65-åring jämfört med andra län, säger Trifa Chireh. 

Lista från Länsförsäkringar:

  1. Stockholms län
  2. Uppsala län
  3. Västernorrlands län
  4. Västmanlands län
  5. Södermanlands län
  6. Norrbottens län
  7. Hallands län
  8. Västerbottens län
  9. Örebro län
  10. Blekinge län
  11. Skåne län
  12. Dalarnas län
  13. Östergötlands län
  14. Gävleborgs län
  15. Västra Götalands län
  16. Kalmar län
  17. Värmlands län
  18. Kronobergs län
  19. Jönköpings län
  20. Jämtlands län
  21. Gotlands län

Gotland hamnar sist på listan. Där har pensionärer relativt lite pengar kvar efter att boendekostnaden har betalats. Länet är också bristande om man ser till andra faktorer.  

– För många pensionärer är den ekonomiska situationen tuff just nu. Inte minst pressar höga mat- och elpriser ekonomin hårt, och i budgeten saknas reformer som underlättar för pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Men samtidigt finns det pensionärer i landet som har det bra ställt och många fortsätter att arbeta långt upp i åldern, säger Trifa Chireh.  

Länsförsäkringar är tydliga med att det inte är bara de ekonomiska förutsättningarna som spelar roll. 

ANNONS

– Pengar löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Att ha tillräckligt med pengar för att täcka våra grundläggande behov som mat, tak över huvudet och hälsa är avgörande för vår överlevnad och välbefinnandet, säger Chireh till Expressen och fortsätter:  

– Ett rikt liv handlar om så mycket mer än bara ekonomiskt välstånd. Det kan vara att arbeta med något vi älskar, hjälpa andra eller ha nära och meningsfulla relationer med familj och vänner.

Läs mer:

FI varnar: Detta kan sluka en stor del av ditt sparande

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS