News55

Därför vill Nordea flytta – egentligen

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 12 mars 2018

Svaret är enkelt. Sverige är för litet för ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos imperieplaner. Svårare än så är det nog inte.

ANNONS
ANNONS

Det var inte så länge sen som Nordea flirtade med den holländska banken ABN Amro. Får man tro medieuppgifter – som de i den holländska finanstidningen NRC Handelsblad – så ägnades sommaren och hösten 2016 till ett seriöst försök att få till en affär med det knappt hälften så stora ABN Amro.

Wahlroos själv var mer svepande kring de avslöjade planerna och sa om sitt möte med den holländske finansministern att han bara ”kollat isens tjocklek med käppen”.

Nu blev det ingen affär den gången. Det visade sig att isen var tjock, för tjock. Men som vi alla vet så kan det gå snabbt när det väl börjar töa.

Och det är svårt att slå ifrån sig tanken att det är en europeisk bankaffär som Nalle går och trånar efter. Varför skulle han annars prata sig så varm om den Europeiska bankunionen, som bildades i spåren av finanskrisen för att övervaka banksektorn?

Det är klart att det är lättare att få till en affär med en europeisk aktör om båda går under samma tak, än om Nordea har den svenska Finansinspektionen runt halsen.

Sverige är nämligen inte med i bankunionen, där bland annat kapitalkraven för banker är lägre. Strax innan jul tillsatte regeringen en utredning som ska titta på för- och nackdelar för Sverige att vara med respektive stå utanför. Arbetet ska vara klart någon gång 2019. Men som det är med utredningar riskerar det att bli en långbänk. Och om det är något Nalle Wahlroos inte har så är det tålamod med byråkrati.

Och är det en stor europeisk bankaffär som Wahlroos har i kikaren för Nordea så är det dit han siktar trots den risk som finns med fusioner – även i välskötta bolag.

Jag är övertyg om att det är en strukturaffär som är Nordeas dolda agenda med flytten. Allt annat är antingen bara klädsamma undanflykter eller en bra bakdörr att slinka ut igenom. Det är ingen större hemlighet att Nordea hellre vill jämföras med sina europeiska konkurrenter än med svenska Swedbank, SEB och Handelsbanken.

ANNONS

Med dessa blir det heller aldrig någon affär – av konkurrensskäl. Så Ska Nordea växa är det bara ett samgående med en europeisk bank som återstår.

Inget talar för att det kommer att ske i brådrasket, men det gäller att rigga skutan inför seglatsen på den stora oceanen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS