Kamprad beviset: "En enkel människa kan skapa underverk" - E55
Annons
Annons

Kamprad beviset: “En enkel människa kan skapa underverk”

Annons
Annons

Ingvar Kamprad var utan tvekan Sveriges största entreprenör på 1900-talet. Han byggde upp ett världsföretag på en idé om ett nytt distributionssätt för möbler och visade därmed att man inte behöver vara ett högteknologiföretag för att erövra världen.

För min och senare generationer var han beviset på att man inom alla områden kan finna en ny affärsidé. En annan sak man lärde av hans livsverk var att han aldrig försökte att kortsiktigt maximera vinsten. IKEA skulle säkert – med sin enorma konkurrenskraft – ha kunnat höja sina marginaler väsentligt. Men Ingvar Kamprad valde att hålla priserna på en rimlig nivå och därmed kunna växa långsiktigt utan att bjuda in konkurrenter genom egna övervinster. Därmed visade han ett familjeföretags enormt långsiktiga styrka kontra ägare som snabbt vill tjäna stora pengar.

Det var tragiskt att se när han tvingades lämna Sverige för att inte riskera sitt företags överlevnad på grund av höga skatter, löntagarfondsdiskussioner och annat. Jag har ibland funderat över hur många nya entreprenörsföretag som han skulle ha stöttat om han kunnat bo kvar i sitt kära Småland – dit han sent omsider återvände.

Hoppas dagens politiker lärt sig något av detta.

Annons

Hans intresse för de små och viktiga detaljerna i sitt kära företag kan jag belysa med en berättelse från verkligheten. I företaget Älvsbyhus, där jag varit ordförande i mer än 20 år, funderade vår dåvarande vd Donald Johansson på om vi skulle köpa köksluckor från IKEA istället för att tillverka dem själva.

Donald försökte få tag på någon ansvarig inom IKEA via telefon och mejl, vilket inte var så lätt. Då fick han tipset att faxa direkt till Ingvar Kamprad. Det dröjde inte mer än tio minuter innan Kamprad återkom. Detta handlade om en potentiell affär på några miljoner i miljardföretaget IKEA.

Ingvar Kamprad var det ultimata beviset på ett en enskild person – även från enkla förhållanden – kan skapa ett underverk om han eller hon tillåts utveckla sin livsidé. Han kommer under lång tid framåt att vara en förebild för alla företagsbyggare i Sverige och i världen.

LÄS MER: Ingvar Kamprad har avlidit – sörjs av hela Sverige
LÄS MER:  Så beskrivs Kamprad i världen
LÄS MER: Kamprad – bondsonen som nådde ikonstatus
LÄS MER: Sorg i Ikeas hjärta efter Kamprads bortgång

Populära krönikor

  1. Mexikos ekonomiska mysterium

    Gangstermetropol eller paradis för pensionärer? Efter flera år där förvånas jag fortfarande...

  2. Jag älskar pengar

    Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Kamprad beviset: “En enkel människa kan skapa underverk” Kamprad beviset: “En enkel människa kan skapa underverk”