Extra pengar till landsbygden i vårbudgeten - E55
Annons
Annons

Extra pengar till landsbygden i vårbudgeten

En landsbygdssatsning på 417 miljoner kronor finns med i den vårändringsbudget som regeringen och samarbetspartierna C och L presenterar nästa vecka.

Vi tycker att det är rimligt att man gör stora investeringar för att hela landet ska växa, säger Centerledaren Annie Lööf.

Annons
Annons
PolitikTT

De extra pengarna till landsbygdsprogrammet ligger Centerpartiet varmt om hjärtat. I förhandlingarna med S, MP och L har partiet drivit på för att det omfattande stödprogrammet ska få ytterligare 417 miljoner kronor under 2021 och 2022.

Helt enkelt för att få ett mer konkurrenskraftigt jordbruk, säger Annie Lööf.

Vi vill se till att konkurrenskraften stärks, att vi ökar livsmedelsproduktionen i landet och att vi ser till att ha en attraktiv landsbygdspolitik.

Diken och vildsvin

I praktiken kan de extra pengarna innebära både vildsvinsstängsel och täckdikning eller stöd till mer automation och digitalisering. Exakt vad de ska användas till kommer att slås fast inom kort av regeringspartierna och samarbetspartierna. Därefter måste EU-kommissionen godkänna programmet.

Så sent som i höstas kom de fyra partierna överens om att skjuta till flera miljarder för att inte landsbygdsprogrammet abrupt skulle ta slut vid årsskiftet. På grund av att EU:s nya jordbrukspolitik försenats har det uppstått ett glapp 2021 och 2022.

Men det här är inte för att täppa till något. Utan det är nya, friska pengar in i landsbygdsprogrammet för att göra ytterligare nytta, säger Lööf.

Vi ser nu att det inte bara handlar om att ligga på samma nivå, utan de kommande åren behöver vi öka ambitionen för att stärka konkurrenskraften.

Annons

De gröna näringarna har klarat sig relativt bra under pandemin, men de har stora investeringsbehov, enligt Lööf.

Hon lyfter fram att många bönder står inför generationsskiften, att det behövs investeringar i både maskiner och anläggningar och att det kan vara nödvändigt med stöd för att våga investera i automation och ett mer modernt jordbruk om marginalerna är små.

Kan bli vinnare

Men trots allt kan coronapandemin leda till något positivt för landsbygden, hoppas Centerledaren. Under det senaste året har till exempel fler upptäckt att det går att bo på landsbygden och ändå behålla jobbet i storstan.

Jag tror att landsbygden kan gå vinnande ur den här pandemin, om man tillåter sig att tala i de termerna, säger Lööf.

Vårändringsbudgeten presenteras den 15 april.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Extra pengar till landsbygden i vårbudgeten Extra pengar till landsbygden i vårbudgeten