Italiensk regeringskris skakar marknaden - E55
Annons
Annons

Italiensk regeringskris skakar marknaden

Uppdaterad: 2019-08-09 14:40

Italiens regeringskris skakar marknaden. Milanobörsen faller och räntorna på italienska statspapper rusar uppåt.

Annons
Annons
EkonomiTT-Reuters

Ett nyval rycker allt närmare i Italien. Landets vice premiärminister Matteo Salvini, partiledare för det främlingsfientliga partiet Lega, har begärt att parlamentet röstar om en misstroendeförklaring mot regeringen i vilken han själv är inrikesminister.

Italienska senaten beslutar på måndag om när en sådan omröstning kan hållas.

Milanobörsen faller över 2 procent och drar med sig ledande Europabörser nedåt. Italienska bankaktier är särskilt illa ute, med kursfall på nästan 5 procent för sektorn.

Räntan på en tioårig italiensk statsobligation lyfter samtidigt med 0,24 procentenheter till 1,79 procent. Räntelyftet är ovanligt stort och räntenivån för motsvarande tyska obligation pendlar samtidigt kring rekordlåga nivåer på minus 0,58 procent.

Ökad misstro

Den italienska så kallade tyskspreaden, det vill säga gapet mellan de två räntorna, är därmed på den högsta nivån på fem veckor.

Lyftet för den italienska räntan avspeglar en ökad misstro på marknaden vad gäller det skuldtyngda landets långsiktiga betalningsförmåga.

Ratinginstitutet Fitch har till på fredagen aviserat en uppdatering av Italiens kreditbetyg, som redan ligger nära så kallad skräpnivå. Ett sänkt kreditbetyg kan skapa ett ökat tryck uppåt på Italiens räntor.

Annons

I den oheliga politiska allians som utgör regeringsunderlaget i Italien finns utöver Lega även populistiska Femstjärnerörelsen, med ledaren Luigi Di Maio. Regeringen leds av premiärminister Giuseppe Conte, som inte tillhör något av partierna.

Konflikten mellan Lega och Femstjärnerörelsen blossade upp i onsdags, då partierna röstade mot varandra i en parlamentsomröstning om ett höghastighetståg till Frankrike.

Konflikt med EU

Italien har Europas största skuld som andel av BNP efter Grekland och den sittande regeringen har sedan den tillträdde hamnat på kollisionskurs med EU-kommissionen sedan budgeten för 2019 bröt mot EU-regler mot budgetunderskott. Samtidigt har Salvini utlovat stora skattesänkningar i nästa budget, vilket bäddar för en ny omgång av konflikt med EU.

För att det ska bli ett italienskt nyval måste landets president Sergio Mattarella upplösa parlamentet. Ett alternativ är att han försöker hitta en annan regeringskonstellation, fast det bedöms vara svårt då det krävs stöd i landets politiskt splittrade parlament.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Italiensk regeringskris skakar marknaden Italiensk regeringskris skakar marknaden