K-popare tog Seoulbörsen med storm - E55
Annons
Annons

K-popare tog Seoulbörsen med storm

Uppdaterad: 2020-10-15 07:00

Bolaget bakom k-popgruppen BTS har dansat in på Seoulbörsen – och aktiens kurs steg snabbt i öppningen. Många fans har köpt aktien – men det finns flera risker med företaget, enligt analytiker.

Annons
Annons
EkonomiTT-AFP

Kospi-börsen i Seoul överöstes på torsdagen av helt nya köpare som ville investera i aktier.

Då öppnades nämligen handeln med aktier för nöjesföretaget Big Hit Entertainment på börsen och ett möjligt innehav var populärt.

Varför var aktien då så populär? Jo, managementbolaget Big Hit Entertainment har sydkoreanska popsensationen BTS som klient.

Många köpare är hårdkokta BTS-fans, som vill äga minst en aktie. Omkring 400 000 ansökte om att få köpa aktien. Många av dem lyckades inte få tag i en enda, säger Brian Freitas, analytiker vid plattformen Smartkarma.

Förra månaden värderades aktien till 135 000 won, runt 1 000 kronor, en prognos som stigit till 270 000 won inför dagen. Inom bara några minuter var aktien värd 330 000 won.

Värderingen har inte varit helt enkel.

Det mest intressanta är hur spridda analytikers åsikter är om aktien, när det handlar om vad säljvärdet är, var aktien borde ta vägen. En del var skeptiska, medan några andra trodde att den skulle öppna mer än 100 procent över introduktionspriset, vilket var vad som hände, säger Freitas.

Skrev historia i augusti

Annons

I augusti skrev BTS historia när deras nya singeln “Dynamite” gick rakt in på Billboardlistans förstaplats och bröt ny mark för sydkoreanska popgrupper. Tidigare i augusti hade videon till singeln slagit nytt rekord för visningar under en premiärdag på Youtube.

I veckan återupprepades Billboardbedriften med singeln “Savage love”, vilket ytterligare ökade intresset för aktien.

Lyftet på Kospi blev även ett lyft för såväl Big Hits grundare och vd Bang Si-Hyuk – han äger 36 procent av bolaget – som de sju medlemmarna i BTS. Bang Bang Si-Hyuk gav var och en av dem 68 000 aktier som present när de nådde högst på Billboardlistan.

Lumpen väntar

Med ett så uppblåst pris är frågan om aktien är värd att satsa på. Investerare tror på ytterligare uppgång på kort sikt, men det finns moln på himlen.

Alla sju medlemmarna är mellan 23 och 27 år gamla och närmar sig den i landet obligatoriska militärtjänstgöringen. En av dem, Kim Seok-Jin, måste anmäla sig för tjänstgöring redan under nästa år.

Om bandet måste iklä sig militära uniformer blir det ett hårt slag för Big Hit, i fjol stod BTS för 97 procent av bolagets intäkter. Bolaget har förvisso försökt att få fler intäktsben att stå på, och under första halvan i år stod BTS för 88 procent av intäkterna.

Annons

Det pratas mycket om de måste göra värnplikten. Jag tror att man kommer att ansöka om dispens hos regeringen för att låta de göra det så sent som möjligt, med tanke på vilken global framgångshistoria det är. Så BTS är i princip allt som bolaget har, säger Freitas.

Att vara så beroende av ett bolag är så klart en risk.

Den största risken är att bandet splittras. På kort sikt måste bolaget hitta ett sätt att sprida sina intäkter. Coronapandemin är en annan risk, att man inte kan arrangera konserter, som är en stor intäktsström. De har visat att man kommit runt det, genom onlinekonserter, som de kunnat sälja biljetter för, men det är ändå skillnad vad man kan ta betalt för en ickepersonlig upplevelse.

Påminner om Tesla

Big Hit Entertainment är med tanke på riskerna kanske inte idealiskt att köpa som en första aktie. Men att ha engagerade investerare är från bolagets synvinkel inte fel.

Det är definitivt bra för företaget. Vi har sett det med Tesla, där bolagets fans inte bara vill äga bilen, utan även Teslaaktier. När aktien gått ned vill de köpa mer. Att äga en del av Big Hit ger incitament att gå på konserter och köpa prylar. Om de inte säljer aktierna så finns det också färre att köpa, vilket pressar kursen uppåt, säger Freitas.

Big Hit Entertainment var efter torsdagens lansering värderat till 11 000 miljarder won, eller närmare 85 miljarder kronor, vilket gör det till ett av Sydkoreas 30 högst värderade företag. Freitas tror att bolaget innan året är slut är med på Kospi 200, vilket gör att bland annat indexfonder måste köpa andelar i bolaget.

Annons
Annons
Läs nästa artikel K-popare tog Seoulbörsen med storm K-popare tog Seoulbörsen med storm