Norsk arbetslöshet skenar iväg uppåt - E55
Annons
Annons

Norsk arbetslöshet skenar iväg uppåt

En våg av varsel och nedläggningar till följd av coronapandemin och priskriget på oljemarknaden har lyft Norges arbetslöshet till 10,9 procent, enligt veckostatistik från den norska myndigheten Nav. Det är den högsta registrerade arbetslöshetsnivån i Norge sedan den stora depressionen på 1930-talet.

Annons
Annons
EkonomiTT-Reuters
Annons

Ökningen är dramatisk, från nivåer på drygt 2 procent i arbetslöshet för en månad sedan. I förra veckan hade arbetslösheten ökat till 5,3 procent i Norge.

“Utvecklingen under de senaste två veckorna saknar motstycke” skriver Nav-chefen Sigrun Vågeng i en kommentar.

Lånegarantier

Norska stortinget har godkänt lånegarantier, skatteuppskov och extra statliga stödåtgärder för uppåt 280 miljarder norska kronor för att hantera krisen. Samtidigt har Norges centralbank sänkt styrräntan från 1,5 procent till rekordlåga 0,25 procent.

Den norska kronan har pressats hårt i krisen och har rasat med nästan 15 procent mot den svenska kronan sedan årsskiftet. Kursen ligger just nu på 93 svenska ören efter att i förra veckan ha varit nere på 88 öre.

Den oljetunga Oslobörsen har fallit 30 procent på omkring en månad.

Inbromsning

Inbromsningen för Norges ekonomi är extra stor då efterfrågan på olja har rasat i den globala coronapandemins spår och då oljeproducenter som Ryssland och Saudiarabien inte kunnat göra upp om produktionskvoter för att stabilisera priset utan i stället har inlett ett priskrig med stora produktionsökningar.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Norsk arbetslöshet skenar iväg uppåt Norsk arbetslöshet skenar iväg uppåt