Små ljusglimtar på jobbmarknaden - E55
Annons
Annons

Små ljusglimtar på jobbmarknaden

Varslen blir färre. De nya arbetslösa likaså. Det finns små ljuspunkter på arbetsmarknaden.

Annons Annons
Annons Annons
ArbetsmarknadTT

Trendmässigt har varslen om uppsägningar sjunkit något, så här en bit in på det nya året. Förra veckan varslades 569 personer, enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik.

Det är en ganska normal nivå, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Även antalet nya arbetslösa som skriver in sig på AF har sjunkit något sedan årsskiftet om linjen dras ut. Det är ungefär lika många nya arbetslösa som personer som hittar ny sysselsättning, jobb eller utbildning.

Annika Sundén ser läget som ganska stabilt. Hon står fortsatt fast vid prognosen att arbetslösheten ökar till 9,3 procent vid halvårsskiftet, från dagens nivå på 8,8 procent, även om det inte finns några sådana tecken nu. Nordeaekonomen och arbetsmarknadsexperten Susanne Spector ser ljusare på den löpande veckostatistiken och spådde i förra veckan en arbetslöshet på 8,0 procent till sommaren.

Det tror inte jag på, säger Annika Sundén.

Hon har ändå överraskats positivt av varselsiffrorna som första veckan på det nya året drog iväg, men sen fallit markant.

Jag hade trott att varslen skulle vara högre. Det är tydligt att stöden har en dämpande effekt, fortsätter hon.

Annons

Närmaste månaden kan bli avgörande för utvecklingen. Det står och väger med hur vaccineringen går och vilken effekt det får på samhällsekonomin, enligt Annika Sundén.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Små ljusglimtar på jobbmarknaden Små ljusglimtar på jobbmarknaden