Akademiens gratis-hyra kan räcka till 30 undersköterskor - E55
Annons
Annons

Akademiens gratis-hyra kan räcka till 30 undersköterskor

Svenska Akademiens lokaler i Gamla Stan kan kosta skattebetalarna motsvarande 30 undersköterskor om året.

Annons
Annons

Svenska Akademien, som huserar på andra våningen i det anrika Börshuset vid Stortorget i Gamla stan, betalar noll kronor i hyra och så har det varit i över 100 år. Huset ägs av Stockholms stad och huvudstadens skattebetalare.

På första våningen ligger Nobelmuséet, och därifrån får staden in hyra. Men hela 2 460 kvadratmeter är gratislokaler, och Svenska Akademien tar nästan hela dessa i anspråk, berättar Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret i Stockholms stad.

104 år gammalt avtal

–Akademien har ett avtal med Stockholms stad från 1914, då de förvärvade evig nyttjanderätt. Beslutet togs av stadens politiker i kommunfullmäktige då, säger hon.

Det går inte att ändra beslutet hur som helst, förklarar hon, eftersom det är fastslaget av dåtidens kommunfullmäktige.

–Om det ska rivas upp är det en fråga för politiker, säger Linda Laine.

LÄS MER: Ebba Witt Brattström: “Starka ekonomiska skäl att vara kvar i akademien”

Frågan är hur mycket hyra skattebetalarna skulle kunna få in på lokalen? Linda laine berättar att Stockholms stad uppskattar hyran för lokalerna till 6 miljoner kronor per år. Men enligt fastighetsrådgivaren JLL:s Sverigechef Daniel Gorosch ligger kvadratmeterpriset för kontorslokaler i Gamla Stan högre än så.

Annons

–Priset beror på kvalitén och standarden på fastigheten. Även var i huset lokalen ligger har betydelse. Ju högre upp desto dyrare. Men jag skulle säga ungefär 4 500–5 000 kronor per kvadratmeter någonstans, säger han.

Motsvarar ett trettiotal undersköterskor

Det skulle i så fall innebära att stockholmarna bjussar Akademien på närmare 11– 12 miljoner kronor varje år. Summan skulle räcka för att anställa ett trettiotal undersköterskor. Alternativt ungefär lika många barnskötare, som skulle kunna ta hand om runt 150 barn om året.

LÄS MER: Frostenson-Arnault kan ha gjort miljonvinst på klubben

Frågan är hur politikerna ser på gratisavtalet med den numera rätt förmögna Svenska Akademien? Akademien har gott om pengar – den äger flera fastigheter både i Gamla stan och på andra ställen, och har dessutom en börsportfölj på Stockholmsbörsen värd cirka 720 miljoner kronor.

E55 har sökt ansvarig politiker i Stockholm stad.

Johanna Cederblad
Karolina Palutko Macéus

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Akademiens gratis-hyra kan räcka till 30 undersköterskor Akademiens gratis-hyra kan räcka till 30 undersköterskor