Allra-topp ger sig in i politiken - E55
Annons
Annons

Allra-topp ger sig in i politiken

Allra-toppen Christer Swaretz kandiderar för Kristdemokraterna, kan E55 avslöja.

Annons
Annons

Christer Swaretz, som är 55 år, ger sig in i politiken och kandiderar till landstinget i Stockholm och i kommunvalet i Täby för Kristdemokraterna.

Han beskriver sig själv på nätverket Linkedin som en ”stresstålig, resultatorienterad problemlösare, med goda kunskaper om finansiella regelverk och deras praktiska tillämpning, som levererar.”

Vice vd i Allra

På senare tid har han varit vice vd för skandaltyngda bolaget Allra som han har ett långt förflutet med. Christer Swaretz var tidigare nämligen också vice vd för förvaltningsbolaget Oak Capital som är det bolag som Allra (dåvarande Svensk Fondservice) ska ha gjort de ifrågasatta affärerna med 2012.

Affärer som nu granskas av åklagare och där det finns misstanke om brott. Christer Swaretz har inte varit misstänkt för något brott. Men redan 2013 kritiserades Oak Capital och dess norska filial av norska Finansinspektionen, Finanstilsynet.

Myndigheten skrev bland annat:

“Finanstilsynet ser mycket allvarligt på att Filialen har gett råd om investeringar i komplicerade högriskprodukter med mycket höga kostnader till kunder som har liten eller ingen erfarenhet på området.”

Vidare kritiserades Oak Capital för bristande moral:

”Filialen och dess samarbetspartners verkar ha satt sitt eget intresse om hög intjäning framför kundernas intressen.”

Misstanke om mutbrott

Annons

Det var våren 2017 som skandalen kring Allra exploderade. Pensionsmyndigheten slängde ut fondbolaget med över 130 000 sparare från PPM-torget och polisanmälde både bolaget och flera av bolagets företrädare. Grundaren och den tidigare vd-toppen Alexander Ernstberger är bland annat misstänkt för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Enligt åklagaren Thomas Hertz, som leder den pågående brottsutredningen, gjordes affärerna mellan Allra och Oak Capital i syfte att på spararnas bekostnad berika ägarna i Oak Capital och Allra.

Flera personer har varit häktade i sin frånvaro, och i somras kunde en person som beskrivits som en av nyckelpersonerna i Oak Capital gripas utomlands. Alla misstänkta nekar till alla anklagelser.

På plats tre

Christer Swaretz  är på plats nummer 3 på listan till kommunfullmäktige i Täby och på plats nummer 9 i landstingsvalet. Även advokat Rolf Åbjörnsson kandiderar för Kristdemokraterna i Täby på plats 9.

E55 har sökt Christer Swaretz för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Statlig vd nekas ansvarsfrihet

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Allra-topp ger sig in i politiken Allra-topp ger sig in i politiken