Axxonen i konkurs - E55
Annons
Annons

Axxonen i konkurs

Bostadskrisen har skördat sitt första offer. Bostadsutvecklaren Axxonen har gått i konkurs, kan E55 avslöja.

Annons
Annons

–I princip hela koncernen har gått i konkurs, bekräftar konkursförvaltaren Michael Levin på Hamilton.

Redan i slutet av maj kunde E55 berätta att bostadsutvecklaren Axxonen lägger ned hela sin verksamhet och ger upp byggandet av lyxlägenheter. Grundaren Markus Klasson berättade om det dystra läget i ett mejl till investerarna.

”Vi har gjort vårt yttersta, inklusive att försöka omförhandla avtalsvillkoren med säljaren och pröva alternativa affärsmodeller, tyvärr är vi nu i ett läge där vi måste lägga ner både projektet och vår verksamhet. Våra lägenheter är inte säljbara på ritning till kommersiellt gångbara marginaler i dagens marknad”, skrev han.

Minst 70 miljoner upp i rök

Nu tre veckor senare har Axxonen Holding ansökt och beviljats konkurs av Stockholms tingsrätt. Även Axxonen Properties AB har ansökt om konkurs, liksom flera andra bolag inom koncernen.

Många småsparare har investerat stora belopp i Axxonen-koncernen. Via crowdfunding-plattformen Tessin har Axxonen dragit in 70 miljoner kronor i preferensaktier och lån.

Annons

–De kommer förlora mycket pengar så mycket kan jag säga redan nu. Det finns lite pengar men de ligger i projektbolagen. Det är många bolag i koncernen och alla måste avvecklas, varje avveckling kostar pengar, det finns borgen och annat mellan bolagen så svårt att säga hur utfallet blir i det här läget, men begränsat kan jag lugnt säga. De 50 miljoner som gått till preferensaktier känns helt förlorade, säger Michael Levin.

I höstas köpte Axxonen ett bolag och bostadsprojektet Biografen Penthouses av Oscar Properties för dryga 125 miljoner kronor. Oscar Properties har av allt att döma resultatfört affären redan men några pengar lär inte komma nu.

–Det kommer bli en diskussion hur vi ska hantera det med Oscar Properties. Men det är inga projekt vi kommer fortsätta med i konkursboets regi, säger Michael Levin.

Revisorn under lupp

Sen en tid tillbaka utreds Axxonens revisor av Revisorsinspektionen. Ärenden rör den apportemission som Axxonen genomförde i våras. Den innebar att långivare uppmanades att byta bort sina fordringar i Axxonen Properties 2 mot aktier i Axxonen Holding. Varje B-aktie kostade 6 kronor, medan preferensaktierna kostade 400 kronor styck. Vid full teckning av B-aktierna värderades bolaget till 84 miljoner kronor.

Annons

Bara några veckor efter att emissionen registrerades hos Bolagsverket skrev Effnetplattformen med Hans Runesten i spetsen ( han var även ordförande i Axxonen) ned värdet av aktierna i bostadsutvecklaren till noll kronor. Han lämnade sen Axxonens styrelse som snabbt dränerades på folk till det bara var Markus Klasson kvar.

E55 har sökt Markus Klasson.

Texten uppdateras.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Axxonen i konkurs Axxonen i konkurs