Banken: "Du kan ju dö" - E55
Annons
Annons

Banken: “Du kan ju dö”

David Örnberg, 75 år, och hans fru sökte bolån för en lägenhet. Men pensionen värderades inte lika högt som en lön. I vissa fall blev det nobben direkt.
–Du kan ju dö.

 

 

Annons
Annons

Efter att ha bott i en villa i Bålsta bestämde sig paret Örnberg för att flytta närmare barnbarnen. På önskelistan stod en nybyggd 3:a i Sala. David Örnberg började kolla runt efter bolån under förra sommaren.

Hos Ikano Banken blev beskedet brutalt.

– Vi vill inte låna ut till dig, för du kan ju dö, sa banken, berättar David Örnberg.

– Jag kunde knappt tro vad jag hörde, fortsätter han. Alla kan vi ju dö. Vi som är pensionärer har i alla fall överlevt de snabba sjukdomsförloppens tid som hjärtinfarkt och andra sjukdomar som kommer i medelåldern. Vi har goda förutsättningar att leva länge, säger han.

På Ikano Banken ber man om ursäkt.

–Det är mycket osannolikt att medarbetare hos oss uttryck sig på det sätt. Men om så ändå är fallet så är det inget vi som bank står bakom och vi kan bara beklaga det inträffade, säger Sverigechefen Patrik Hankers och bedyrar att pension och förvärvsinkomst klassas lika högt på banken.

David Örnberg sökte vidare. Han fyllde i sina uppgifter i kalkylmodellen på statliga SBAB:s hemsida, men gjorde för säkerhets skull ett test och bytte ut födelseåren 1942 och 1943 till 1972 och 1973. Resultatet var upprörande, tyckte han. Det förvärvsarbetande yngre paret erbjöds ett nära dubbelt så högt lån som pensionärsparet.

Annons

– Det kändes som ett slag i ansiktet, säger David Örnberg. En pensionsinkomst är minst lika säker som en förvärvsinkomst. Den är ju ganska pålitlig om man säger så. Det här är inget annat är åldersdiskriminering, fortsätter han.

SBAB:s kundtjänst hävdade att det måste ha blivit fel, att en sådan skillnad inte skulle finnas och att ålder inte skulle ha någon betydelse. Kundtjänst lovade återkomma till David, men återkom aldrig. David Örnberg testade kalkylmodellen ett halvår senare och fick samma resultat.

På SBAB förnekar man att man gör skillnad på pensionsinkomster och förvärvsinkomster.

– Pension räknas som stadigvarande inkomst, att likställas med förvärvsinkomst, säger SBAB:s presschef Karin Hellgren till E55.

Men när E55 skapar två fiktiva personer med samma månadsinkomst, samma önskan om lånebelopp och med samma födelseår, 1952, blir utfallet olika. Den enda skillnaden som finns mellan personerna är att den ena har en pensionsinkomst och den andra har en lön. Månadsbeloppet är alltså detsamma.

Den som får sin inkomst från pension får avslag direkt.

“Tyvärr, din inkomst räcker inte för att klara hushållens kostnad, enligt de kalkylkrav vi har”, skriver SBAB.

Pensionsinkomst duger inte. Avslag direkt.

Annons

Personen som uppnått pensionsålder men fortfarande har en lön får veta att SBAB vill prata vidare.

“Vi behöver granska din ansökan ytterligare. Vänligen kontakta oss.”

Om du har en förvärvsinkomst pratar SBAB gärna med dig.

Enligt SBAB har detta en naturlig förklaring.

– Det beror på jobbskatteavdraget som räknas bort från förvärvsinkomst. Som pensionär får du ut mindre av din pension i förhållande till om du förvärvsarbetar, mindre kvar att leva på efter skatt, även om du i grunden tjänar lika mycket, säger Karin Hellgren.

Men David Örnberg är besviken på hur bankerna har bemött honom och har svårt att förstå det misstroende som finns mot pensionärer.

– Vi pensionärer har ofta bättre koll på vår ekonomi än en 32-åring. Vi har levt i andra tider, när det var ont om penningar, påminner David Örnberg.

Hur gick det då för paret Örnberg?

– Vi fick vårt lån. En bank var outstanding mot oss pensionärer och det var Skandiabanken. De har precis som SBAB en kalkylmodell på sin hemsida. Efter 5 minuter så hade jag samma lånelöfte som om jag hade varit 32 år.

Skandiabankens vd Johanna Cerwall tycker pensionärer är bra låntagare.

– En pension kan många gånger vara väl så säker som en anställning, en anställning kan dessutom upphöra ganska snabbt, säger hon.

Annons

Johanna Cerwall är medveten om att pensionärer kan ha svårt att få bolån.

– Jag känner till att vissa banker har tolkat delar i bolånedirektivet som att man behöver vara väldigt restriktiv med bolån och har då kanske infört schabloner som inte stämmer överens med verkligheten, säger Johanna Cerwall.

LÄS ÄVEN: Här är Sveriges rikaste 55-plussare
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Ledande telefonbolag höjer avgifter
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Ny bedrägerivåg – Åke överlistade bedragarna

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Banken: “Du kan ju dö” Banken: “Du kan ju dö”