Gillberg: Staten lurade dieselbilsköparna - E55
Annons
Annons

Gillberg: Staten lurade dieselbilsköparna

Föreslår att svenska staten köper upp dieselflottan och skrotar den.

Annons
Annons

Björn Gillberg, miljödebattör och grundare av Värmlandsetanol, kastar sig in i dieselbilsdebatten och kräver att svenska staten tar sitt ansvar för att så många svenskar har köpt en miljöfarlig dieselbil.

Annons

“Okunniga och ansvarslösa politiker styrda av diverse lobbyorganisationer har, oaktat kända hälsorisker med dieselbilar, lurat Sveriges bilister att satsa på dieselbilar”, skriver Gillberg i Dagens Industri.

Han tycker att bilägarna inte ska drabbas när nya regler införs som helt eller delvis förbjuder dieseltrafik:

“När nu regeringen, med Miljöpartiet i spetsen, tänker stoppa dieselbilar i våra stadskärnor, bör man också hålla dieselbilsägarna skadeslösa. Lämpligen beslutar regeringen, att staten till dagens marknadspris köper in och skrotar alla dieselbilar”, skriver Gillberg.

Alternativet är att bilägarna går ihop i en grupptalan mot staten och kräver kompensation.

Gillberg presenterar inga kostnader för sitt förslag men klart är att det handlar om stora summor. Användningen av dieselbilar har ökat drastiskt sedan 2006. Då fanns drygt 260 000 personbilar som gick på diesel enligt Naturvårdsverket. 2016 var antalet uppe i drygt 1,5 miljoner.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Gillberg: Staten lurade dieselbilsköparna Gillberg: Staten lurade dieselbilsköparna