Guldregn över ledningen i Bygghemma - E55
Annons
Annons

Guldregn över ledningen i Bygghemma

Men ett åtalshot hänger som ett mörkt moln över det snabbväxande bolagets toppchefer inför börsnoteringen.

Annons
Annons

När Bygghemma Group går till börsen i slutet av månaden är det inte bara huvudägaren FSN Capital som skördar många miljoner. Flera av toppcheferna i bolaget har också egna aktieinnehav som till en del kommer att säljas ut vid noteringen.

Vd Mikael Olander har aktier värda 328 miljoner kronor i bolaget och planerar att sälja aktier för 63 miljoner i samband med noteringen. Siffrorna bygger på ett pris per aktie i mitten av erbjudandet som är 45-50 kronor.

Ekonomichefen Martin Edblad och operativa chefen Peter Rosvall har båda aktieposter värda 135 miljoner kronor. De planerar att sälja aktier värda 38 miljoner vardera.

Heminredningschefen Christian Eriksson tillhör också vinnarna. Hans aktier är värda 85 miljoner och han planerar att sälja för 24 miljoner kronor.

Vd Mikael Olander kom in i bolaget 2012 och har sedan dess lett en kraftig expansion. Bolaget har gått från strax över 400 miljoner kronor i omsättning 2012 till över 4 miljarder förra året.

Både Mikael Olander och Christian Eriksson har en bakgrund inom Cdon-gruppen. Från denna tid har de också med sig en surdeg i form av en brottsutredning i Finland.

Annons

Under flera år sålde Cdon produkter på den finska marknaden genom ett dotterbolag på Åland. Den finska skattemyndigheten hävdar att detta skedde i strid med de finska momsreglerna och driver sedan flera år en process mot bolaget som ännu inte avgjorts i domstol.

Samtidigt har åklagare inlett en förundersökning riktad mot bolaget och dess dåvarande representanter Mikael Olander och Christian Eriksson samt ytterligare en person som idag också arbetar för Bygghemma. Misstankarna rör skattebedrägeri samt i Olanders fall också bokföringsbrott.

Bygghemma skriver öppet om åtalshotet i prospektet inför noteringen. De tre cheferna nekar till brott och uppger att de agerat i god tro utifrån rådgivning från expertis vid tidpunkten samt godkännande från den egna styrelsen.

Bygghemma skriver att inget tyder på att de berikat sig själva eller agerat oaktsamt för egen vinnings skull:

“Styrelsen i Bygghemma har uttryckt sitt fulla förtroende för dessa individer och förväntar sig inte att ompröva detta förrän det finns ett slutligt och ej överprövningsbart domslut från en behörig domstol.”

Bolaget har dock tagit fram en åtgärdsplan i det fall en eventuell framtida fällande dom mot någon av cheferna skulle bli verklighet. Planen är då att på kort sikt ersätta personerna med interna krafter.

Ett beslut i åtalsfrågan väntas under första halvåret, enligt prospektet.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Guldregn över ledningen i Bygghemma Guldregn över ledningen i Bygghemma