Har lägre pension är garantipensionen, kan det verkligen stämma? Pensionsekonomen svarar - E55
Annons
Annons

Har lägre pension är garantipensionen, kan det verkligen stämma? Pensionsekonomen svarar

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

Annons Annons
Annons Annons

Hej!
Läste i tidningen att många pensionärer får sänkt pension till sommaren. Låter inte bra. Vad är detta? Gillis

– Pensioner räknas normalt om vid årsskiftet så att det skulle bli en sänkning till sommaren tror jag inte. Prognosen inför 2021 indikerar istället en höjning av de allmänna pensionerna. Därtill kommer positiva effekter som skattesänkningar och i september ett inkomstpensionstillägg, ett nytt sorts bidrag, på upp till 600 kronor före skatt till vissa pensionärer. Blickar vi däremot vidare mot 2022 är det inte osannolikt att en svag inkomstutveckling till följd av ökad arbetslöshet i spåren av pandemin kommer att påverka pensionerna negativt.

Hej. Jag undrar om Du känner någon som har en pension på 7 257kr efter skatt? Jag har ändå arbetat ca 30 år av mitt 70åriga liv! Många klagar på en pension på 12 000 kr efter skatt? Varje gång min pension kommer tänker jag att det måste väl vara fel! Jag vet en del som aldrig arbetat utanför hemmet och har ca 8 000 kr. Kan detta stämma? T.o.m garantipensionen är väl högre? Tar det ut varandra tror du? Tacksam för svar.
Mvh Birgitta.

– Det finns tyvärr många som lever med låga allmänna pensioner. Det kan vara på grund av ett kortare yrkesliv, låg lön, uttag före 65 års ålder eller en kombination av dessa faktorer.

Annons

– Sannolikt så stämmer din pension men tror du att något är fel så skulle jag rekommendera dig att kontakta Pensionsmyndigheten. Samtidigt kan du se över möjligheten till bostadstillägg, något som många tyvärr missar att man har rätt till. Det är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som för 2020 kan uppgå till 6 540 kronor per månad som mest.

– Garantipensionen för ensamstående uppgår till maximalt knappt 8 600 kronor så den som aldrig har jobbat men bott i Sverige under 40 års tid kan få den pensionsnivån. Du får dock ingen garantipension om din inkomstpension är 11 153 kronor per månad eller mer före skatt (12 530 för ensamstående).

Hej, Hur mycket kan man räkna med att börsen ökar under ett år? /E Andersson.

Annons

– Tittar vi tillbaka över lång tid så har börsen utvecklats med omkring 8 % per år. Men det har skett med mycket stora årliga variationer. Det gör att man ett enskilt år snarare ska vänta sig mer extrema utfall – det är relativt vanligt med uppgångar på 20 % eller mer samtidigt som stora börsfall förekommer. Tack och lov så är det på lång sikt man ska se sina investeringar på börsen och på så sätt kan man förhoppningsvis närma sig den genomsnittliga utvecklingen för sitt sparande. Kom bara ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för att historien kommer att upprepa sig. Det är också det viktigaste argumentet för att sprida sina risker på ett klokt sätt.

Hej Mattias! Tack för dina svar. Läser alltid din frågespalt. Vill ge mina barnbarn som är 8 och 10 år en julklapp som kan växa tills dom blir myndiga. Vad är bästa investeringen för 1 000 kronor var till dem? Tack på förhand. Vänliga hälsningar Marita.

Annons

– Att ge bort ett sparande är en utmärkt idé. Det kan också bidra till ett intresse för ekonomi och sparande som bara kan göra gott för barnbarnen i livet. Jag kan såklart inte veta vad som blir bäst på 8–10 års sikt men ett enkelt sätt att ge pengarna en bra möjlighet att växa är en global indexfond. Men det finns också ideella fonder som utöver avkastning samtidigt kan bidra till välgörande ändamål som kan vara fina som gåvosparande.

– Beroende på om du vill kunna fylla på med mer presentpengar kommande år kan du överväga att öppna ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Det blir lite mer komplicerat att komma igång med vem som ska stå som ansvarig för sparandet. Men på plussidan finns mer flexibilitet och för den som vill även en möjlighet att styra mer detaljerat för när barnen ska få tillgång till pengarna.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Har lägre pension är garantipensionen, kan det verkligen stämma? Pensionsekonomen svarar Har lägre pension är garantipensionen, kan det verkligen stämma? Pensionsekonomen svarar