News55

"Kontanterna kan bli Sveriges Trumpfråga"

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 17 mars 2018

Det mullrar och pyser runt om i landet när det gäller kontanternas snabba avveckling. Frågan kan leda till väljaruppror om politikerna inte lyssnar, enligt Kontantupprorets ledare Björn Eriksson.

ANNONS
ANNONS

Kontantfrågan är särskilt viktig för bland annat landsbygden, enligt Björn Eriksson, ledare för Kontantupproret. Vid ett seminarium på onsdagen om riskerna med att slopa kontanterna, arrangerat av organisationen och några riksdagsledamöter, höll Eriksson inte igen på argumenten.

– Jag upplever att det växer en folklig vrede ute i landet. Nu har vi en valrörelse och det här kan bli en sådan fråga för Sverige som brexit eller Trumps valseger bottnade i, säger han.

LÄS MER: Kontantupproret får stöd av Riksbankschefen

Politiker måste vara lyhörda för det folk tycker, hävdar han.

– Det håller på att hända något. Det finns en irritation över att politiker ignorerar det här problemet.

Som det är nu finns massor av människor varav många bor utanför storstäderna,  som inte blir hörda när de beskriver sina problem då kontanterna försvinner, förklarar han.

– Den här frågan delar Sverige. Det är storstad mot landsbygd, säger Björn Eriksson.

Lotta Finstorp, riksdagsledamot från Flen (M), håller med honom. Kontantfrågan är stendöd i storstäderna. Bland hennes riksdagskollegor är det ytterst få som överhuvudtaget funderar över hur det skulle bli om kontanterna försvann, eller vilka risker det skulle innebära.

ANNONS

– Det här markerar en konflikt mellan stad och land. Här i Stockholm höjer ingen på ögonbrynen när det inte går att betala med kontanter på fiken. Detta är en ickefråga i Stockholm, säger hon.

Så är det inte ute på landet, förklarar hon, där exempelvis en liten förening som behöver sätta in insamlade pengar på ett konto har många, många mil att åka för att kunna lösa detta. Men det bryr sig inte storstadspolitikerna om, konstaterar hon.

LÄS MER: Här är bankerna med bäst kontantservice

Just nu är fördelningen av ledamöter i Riksdagen till städernas fördel, och det gör att förståelsen blir klen, enligt politikerna på seminariet. De vill ha kontanterna kvar, och vill också se tydligare ansvar och regelverk för hur kontanterna ska administreras.

– Vi lantisar måste hålla ihop i den här frågan, säger Lotta Finstorp.

Men Magnus Engman från SPF Seniorerna tycker inte att kontantfrågan är något som är ett specifikt problem för landsbygden. Det räcker med att åka ut bara en liten bit till förorterna i närheten av städerna, så blir det bekymmer, anser han.

– Det är inte bara ett landsbygdsproblem. Vi märker av den här irritationen i storstäderna också. Ta en syförening som haft lotteri eller kafé, och vill sätta in sina pengar. De får också problem, säger Magnus Engman.

ANNONS

LÄS ÄVEN:



 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS