Partierna: Så blir skatten på pensionen - E55
Annons
Annons

Partierna: Så blir skatten på pensionen

Med tre veckor kvar till valet börjar det dra ihop sig. Vilket parti svarar bäst upp på de frågor som berör dig mest? Så här ställer sig riksdagspartierna till skatten på pensionsinkomster.

Annons
Annons

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har ställt ett antal frågor till samtliga riksdagspartier. E55 kommer löpande presentera hur partierna ställer sig i frågorna. Lås oss börja med skatten på pensionsinkomster.

SPF Seniorernas fråga:

Tänker ditt parti minska skillnaden i skatt på pensionsinkomster och löneinkomster under kommande mandatperiod, i så fall hur och när?

Centerpartiet
Centerpartiet vill att människor ska behålla en större del av sin inkomst därför lägger vi förslag på skattesänkningar som gör att de som tjänar minst får behålla mest. Det gäller både för de som jobbar och för de som har jobbat. I vår senaste skuggbudget sänker vi skatten mer än vad regeringen gör på pensionsinkomster.

Kristdemokraterna
Vi vill ta bort pensionärsskatten helt omedelbart.

Liberalerna
Liberalerna vill stegvis fortsätta att minska skillnaden mellan inkomst på pension och inkomst av arbete. Det har hög prioritet, men vi kan inte lova att det ska vara genomfört till något visst årtal. Det måste vägas mot budgetutrymmet och mot andra viktiga reformer, som att till exempel höja bostadstillägget eller förbättra tandvårdsstödet som också är viktigt för oss (och som skulle göra större skillnad framförallt för dem med de lägsta pensionerna).

Annons

Miljöpartiet
Ja, Miljöpartiet vill ta bort den kvarvarande delen av skatteskillnaden till år 2020. Under vår tid i regering har vi tagit två steg för att minska skatteskillnaden genom att sänka skatten för pensionärer.

Moderaterna
Ja. Moderaterna ser inget egenvärde i att beskatta löneinkomster och pension olika. Under nästa mandatperiod kommer vi ta bort den skillnaden. Därmed kommer vi sänka skatten på pension mer än regeringen.

Socialdemokraterna
Som statsministern redan tidigare har utlovat så kommer pensionärsskatten att vara borta den 1 januari 2020 för ålderspensionärerna. Den är redan borta för alla ålderspensionärer med månadsinkomster upp till 17 000 kronor. År 2019 vill vi halvera pensionärsskatten för alla ålderspensionärer med en månadsinkomst mellan 17 000 och under ca 97 000 kronor. Det är glädjande att moderaterna nu bytt fot och anslutit sig till vår ståndpunkt att pensionärsskatten ska bort samt därmed att pension är inarbetad lön och inte “bidrag.”

Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna har budgeterat för att helt slopa skillnaden mellan pensionsinkomster och lön, dvs pensionärsskatten, redan under innevarande år.

Annons

Vänsterpartiet
I budgetpropositionen för 2018 finns redan pengar avsatta till detta. Skillnaden i skatt på pensionsinkomster och löneinkomster avskaffas 2020 om förslagen i budgetpropositionen genomförs. Vänsterpartiet anser att principen om lika skatt på lika inkomster ska gälla för alla typer av inkomster.

Källa: SPF Seniorerna

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Partierna: Så blir skatten på pensionen Partierna: Så blir skatten på pensionen