PRO: Pensionerna blir en stor valfråga - E55
Annons
Annons

PRO: Pensionerna blir en stor valfråga

PRO tänker se till att vi pratar pensioner i valrörelsen. Socialdemokraternas lilla höjning är en bra början men  räcker inte långt, enligt PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Annons Annons
Annons Annons

Socialdemokraternas vallöfte om en höjning på 600 kronor till pensionärer i de lägre inkomstskikten är bra, men alldeles otillräcklig, enligt Christina Tallberg, ordförande i PRO.

– Ett tillskott och en bra början, men vi vill att hela pensionssystemet ses över. Det behövs mer pengar i systemet, säger hon till E55.

“Pensionsavgifterna behöver höjas”

Pensionsavgifterna behöver helt enkelt höjas, konstaterar hon. Dagens nivå räcker inte för att få ordning på de alltför låga pensionerna som gäller för så stora grupper.

Men det finns också andra saker som kan göras för att förstärka pensionssystemet, utan att röra avgifternas storlek, enligt PRO.

– Vi tycker att man ska avveckla PPM-systemet och föra in pengarna i den den allmänna pensionen i stället. PPM-systemet är inte en bra form. Det vore bättre om allt var på samma ställe. De flesta placerar ändå inte aktivt sina pengar i PPM-systemet, utan de hamnar i ickevalsaternativet AP7Såfa.

Många har också drabbats av oseriösa aktörer, framhåller hon.

–Det är oacceptabelt att spela så med pensionärernas pengar. Det blir så många fonder att välja mellan på fondtorget, även om man nu skärper till det.

Annons

PRO tycker också att återföringen av efterlevnadsstödet, det vill säga pengar från avlidna sparare som idag tillförs den avlidnas åldersgrupp, behöver ändras.

–Där tycker vi att pengarna ska förstärka hela systemet, och inte bara den egna åldersgruppen som idag.

Pensionsinbetalningarna över pensionstaket, som i dag inte går in i systemet utan förs rakt in statskassan, borde också kunna läggas till pensionssystemet, tycket hon.

–Det finns alltså flera olikaförslag, som vi lagt fram sedan länge.

Ändå, inget av detta har gjorts.

Förutom Socialdemokraternas höjning av pensionerna med cirka 600 kronor finns förslag om en höjning av garantisystemet. Det gäller bland annat en höjning av garantipensionen, som går till de allra sämst ställda. Förslaget är nu ute på remiss.

Lappa och laga duger inte längre

Fast de här åtgärderna räcker inte, enligt PRO. Det går inte längre att lappa och laga i det befintliga systemet, förklarar Christina Tallberg.

– För att skapa stabilitet behöver hela systemet ses över ordentligt.

Pensionsfrågan kommer att bli stor i valrörelsen, tror hon.

– Vi ska i alla fall göra vad vi kan för att det ska bli så, därför kampanjar vi med namninsamlingar och annat. Det handlar om våra medlemmar, men också om framtida pensionärer.

Ingen trodde att det skulle bli så illa

Annons

Att vi står här i dag med ett pensionssystem som skapar så många fattiga pensionärer var det få som trodde på i mitten av 90-talet, när systemet skapades.

– Vi trodde då att det skulle bli bättre. Ambitionen var att det skulle vara ekonomiskt hållbart, och det var bra och viktigt. Vi tycker fortfarande att inkomstprincipen är riktig, att pensionen ska spegla den inkomst man haft. Men det slår så fruktansvärt snett, framför allt mot kvinnor.

Kvinnor får väldigt låga pensioner, och framför allt ensamstående kvinnor får svårt att klara sig på sin pension, konstaterar hon. Christina Tallberg pekar på att upp emot 50 procent av kvinnorna behöver tillskott av garantipensionen, som är tänkt att vara ett skyddsnät för de allra sämst ställd. Att så många kvinnor skulle behöva garantipensionen kunde ingen tro då systemet skapades, berättar hon.

– Jag tror inte att någon tänkte sig att det skulle ge så lite. Det är förfärligt. Det slår så snett.

Dessutom, den automatiska broms som finns i systemet under tider av dålig ekonomisk utveckling och som innebär att pensionerna sänks, har slagit till tre gånger.

Annons

– Det har gjort att pensionärerna halkat efter löneutvecklingen. Man lappar och lagar, men det behöver göras mer. Nu är avståndet mellan dem som arbetat och dem som inte arbetat så liten. Det måste synas i pensionen att man jobbat,  säger Christina Tallberg.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Nu införas straffskatt på bilar 
LÄS ÄVEN:
Bidrag för elcyklar betalas ut

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel PRO: Pensionerna blir en stor valfråga PRO: Pensionerna blir en stor valfråga