News55

Skattesmäll väntar pensionärer som inte ser upp

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 18 apr. 2018Publicerad: 18 apr. 2018

Pension och – restskatt. Många, särskilt nyblivna pensionärer, får en oväntad skattesmäll. För att undvika den förargliga restskatten måste man själv agera, förklarar Pensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Många pensionärer fick ett ovälkommet besked när deklarationsblanketten damp ned i brevlådan. Restskatt – kanske på flera tusenlappar. Ofta drabbas nyblivna pensionärer, som inte uppmärksammat de alltför låga skatteavdragen.

Det beror på att pensionsutbetalarna drar skatt enligt schablon som om de vore ensamma herrar på täppan. Om man inte själv agerar, vill säga.

– Vi drar skatt enligt tabell, om man inte säger till om annat, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig på Pensionsmyndigheten, som betalar ut den statliga pensionen.

Pension från många håll

Men många får också pension från annat håll, som tjänstepension eller pensionsförsäkringar. Pensionsmyndigheten ser sig som “huvudarbetsgivare” och drar skatten enligt de skattetabeller som kommer från Skatteverket.

Andra utbetalare är “sidoarbetsgivare”. De drar 30 procent, om inget annat sägs.

Det gör att skatteuttaget blir för lågt om pensionsutbetalningar samtidigt kommer från flera håll, eftersom skatten är progressiv, det vill säga procentsatsen växer med lönen.

– Vi får en del reaktioner på det här, men vi kan inte göra på annat sätt än att dra skatt enligt de tabeller som hämtas in automatiskt från Skatteverket. Vi vet ju inte hur inkomsterna ser ut i övrigt, säger Jimmy Larsson Hagberg.

ANNONS

Anna Eriksson, pressansvarig på SPF Pensionärerna, berättar att det händer att de får frågor om just restskatt för pensionärer.

– Ja, det beror på den här schablonbeskattningen. Det är också så att den lägre skatten för pensionärer träder i kraft först vid 66 år, säger hon.

Enkelt att be om större skatteavdrag

Jimmy Larsson Hagberg på Pensionsmyndigheten förklarar att det är enkelt att själv be myndigheten dra lite mer skatt på den statliga pensionen, förklarar han. Men för den som inte hör av sig drar de enligt schablonen, utan att fråga.

– Vi informerar om det här på vår hemsida, säger han.

Skatteverket har också en räknesnurra på sin hemsida, där man kan mata in sina uppgifter om inkomster och kommunalskatt.

Pensionsbolag, som betalar ut exempelvis tjänstepension, brukar däremot till skillnad mot Pensionsmyndigheten “fråga först och dra sedan”, berättar Pontus Haag, presschef på Skandia.

– Vi skickar ut ett brev när det blir aktuellt med pensionsutbetalningar. Där frågar vi hur skatten ska dras. Om vi inte får svar drar vi 30 procent, säger Pontus Haag.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS