Soffliggarna är pensionsvinnare - E55
Annons
Annons

Soffliggarna är pensionsvinnare

Är du en av de som inte gjort något fondval för premiepensionen? Då är du en av de stora vinnarna.

Annons
Annons

Soffliggarna som inte gjort något fondval i PPM kan ligga kvar på sofflocket. Det är en av de bästa fondvalen och nästa år sänker man också avgiften i AP7 Såfa, skriver Dagens industri.

– Vi kan sänka avgiften på grund av att det förvaltade kapitalet växer, framför allt beroende på mycket god avkastning men också på grund av ökade inflöden, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden, till Di.

Kapitalet i AP7 har ökat från 100 miljarder kronor till 430 miljarder på de sju år som fonden funnits. Något som gör att fonden nu väljer att sänka avgiften från 0,11 procent till 0,10 procent. I och med det ökande kapitalet kan man förvänta sig fler sänkningar framöver.

– Jag är övertygad om att vi kan sänka mer framöver om kapitalet fortsätter att växa. Vi bör kunna komma ned mot en avgift på 7-8 punkter (0,07-0,08 procent), säger Richard Gröttheim till Di.

Förhoppningen är att även andra fonder kommer att följa “Såfas” exempel.

– Jag hoppas och tror att de andra fondbolagen känner pressen och följer efter. De senaste åren har det blivit större fokus på pris, känner jag, vilket är väldigt positivt. Lönsamheten är mitt tycke för hög, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till Aftonbladet.

Annons

Den nya pensionsuppgörelsen göra att antalet fonder i PPM-systemet kommer att minska och ännu fler sparare kommer att hamna i förhandsvalet sjunde AP-fonden. Även framöver kommer alltså soffliggarna att vara de stora vinnarna i PPM-sparandet, åtminstone så länge som börsen går uppåt.

 

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Forskare varnar: Finansministern har fel om Sveriges ekonomi
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Soffliggarna är pensionsvinnare Soffliggarna är pensionsvinnare