News55

SPF och PRO om åtgärder för fattigpensionärer: "Kan ge konstiga signaler"

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 12 feb. 2018Publicerad: 12 feb. 2018

Nu kommer nya förslag för de allra fattigaste pensionärerna. Bra för dem som har det allra sämst, men samtidigt minskar skillnaden mellan den som jobbat hela livet och den som aldrig arbetat. Det ger konstiga signaler, varnar pensionärsorganisationerna.

ANNONS
ANNONS

Nu jobbar Pensionsgruppen på ett förslag som ska ge de allra sämst ställda pensionärerna bättre skydd, skriver DN, som erfar att det handlar om en höjd garantipension, höjt tak för bostadstillägget och bättre möjligheter för garantipensionärer att höja sin pension genom arbete. Ännu är inte förslaget klart, utan de fem partierna som sitter med i Pensionsgruppen filar fortfarande på detaljerna.

Utifrån det som läckt ut tycker SPF att förslaget ser bra ut, i alla fall för dem som har det sämst ställt.

– Det är bra att man gör förbättringar, det här rör ett par hundratusen pensionärer. Men så har vi ungefär en miljon pensionärer som har låga pensioner, runt 13 000 – 13 500 kronor i månaden efter skatt. Många av dem berörs inte av de här förslagen, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Pensionärerna.

En ensamstående garantipensionär har ungefär 12 000 kronor i månaden, och nu krymper avståndet mellan dem som arbetat ett helt liv och den som aldrig jobbat.

– Det vi kallar respektavståndet mellan dem som arbetat och dem som aldrig gjort det minskar. Det pekar på att man måste se över hela pensionssystemet. Pensionen ska bygga på att man arbetar. Det här sänder konstiga signaler.

Åtgärderna, som enligt DN nu kommer att förslås av Pensionsgruppen, är ett sätt för staten att hjälpa de fattigaste utan att skruva i själva pensionssystemet, konstaterar hon. Det skulle vara mycket krångligare. Åtgärderna som nu är på tapeten finansieras via statsbudgeten, och staten kan lätt skjuta till pengar, förklarar hon.

Men SPF tycker inte att åtgärden är tillräcklig, utan hela pensionssystemet behöver ses över.

– Vi tycker också att man borde höja bostadstillägget till 8 000 kronor, som är vad en nybyggd tvåa kostar. Och så finns det en förmögenhetsgräns i bostadstillägget som borde tas bort. Den gör att en ensamstående kvinnlig snittpensionär med en liten sommarstuga får lägre pension är den med garantipension, säger Anna Eriksson.

ANNONS

Anders Thoré, sakkunnig i pensionärers ekonomi på PRO, håller med. Visst, det är bra att något görs för de allra fattigaste, men det kan också ge märkliga signaler.

– Avståndet mellan garantipensionärerna och dem med inkomstpension minskar. Det behövs en översyn av hela systemet, för det kan bli följdverkningar som inte kan överblickas. Den allmänna pensionen är generellt sett alldeles för låg, drygt 12 000 bara. Det krävs mer för att kunna klara sig, säger Anders Thoré.

När det gäller förslaget om höjt tak för bostadstillägget så tycker han att det är bra. PRO har drivit frågan länge.

– Men det långt ifrån vad vi krävt, säger han.

LÄS ÄVEN:


ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS