Vad hände med inkomstpensionstillägget? - Pensionsekonomen svarar - E55
Annons
Annons

Vad hände med inkomstpensionstillägget? – Pensionsekonomen svarar

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

Annons Annons
Annons Annons

Hej Mattias, har tidigare läst att Pensionsgruppen skulle höja pensionen för 2021 och att det skulle komma ett inkomstpensionstillägg. Vad hände med detta? Tack på förhand. Vinterhälsningar från Birgitta

— Det beslutade inkomstpensionstillägget på upp till 600 kr före skatt per månad som pensionsgruppen enades om och riksdagen godkände börjar betalas ut först i september. Därför hände det inte mycket i samband med årsskiftet. Sen får man ha rimliga förväntningar även på inkomstpensionstillägget. Ungefär 1,5 miljoner av totalt 2,1 miljoner pensionärer får någon del av tillägget, men bara cirka 500 000 kan få maxbeloppet på 600 kronor före skatt.

Hej, jag är egen företagare i hantverksbranschen. Börjar bli gammal och sliten och funderar på pension. Har aldrig avsatt några summor för tjänstepension utan får nog förlita mig i huvudsak på det allmänna. Jag räknar med att jag har fem år kvar. Vad rekommenderar du att jag gör med de pengar jag kan spara i firman. Ska jag avsätta dessa som tjänstepension eller investerar på annat sätt? Hälsningar Bernt

Annons

— Det är inte ovanligt att egenföretagare prioriterat bort tjänstepensionsavsättningar och därför enbart har den allmänna pensionen att se fram emot. En allmän pension som dessutom kan bli låg om man samtidigt inte tagit ut så hög lön. Jag kan inte ge några individuella råd om vad som är bäst för just dig men det låter som du behöver spara det du kan inför pensionen, även om det är kort tid kvar till dess. 

— Det betyder inte att tjänstepensionsavsättningar nödvändigtvis är den lämpligaste vägen. Som egen företagare kan man säga att du har dubbla plånböcker, en i bolaget och en privat. Det finns tre sätt att göra bolagets pengar till dina privata att leva för – nu eller senare. Det handlar om lön, utdelning och tjänstepensionsavsättningar. Dessa beskattas på olika sätt och lönen är vad som ger allmän pension och den är därmed viktig upp till en viss nivå. Jag tror som sagt att du ska försöka lägga undan det du kan inför att du ska sluta arbeta, men om du gör det som ett privat sparande med vad som blir kvar av lönen varje månad, genom årliga utdelningar eller avsättningar till tjänstepension kan jag inte säga. Men det är i den lämpliga kombinationen av dessa som du gör vad du kan för att bättra på pensionen. 

Annons

Hej Mattias! Kommer innan sommaren att få ärva en miljon kronor i dödsboet efter mina föräldrar. Jag är 63 år och undrar hur du tycker att jag investerar dessa pengar bäst. Skulle vilja att pengarna ger årlig avkastning som jag kan använda på ålderns höst. VH Lisa 

— Jag kan tyvärr inte ge några individuella råd om hur just du ska göra. Det alla som vill spara pengar behöver fundera på är vilken risk jag är beredd att ta, på vilket sätt jag vill använda pengarna och när. Som ett tillskott till pensionen över längre tid skulle en kapitalförsäkring med skattefria månadsutbetalningar under ett antal år kunna vara ett alternativ att titta närmare på. Då blir sparhorisonten också längre vilket gör det lättare att hitta möjligheter till avkastning. Beroende på tid och intresse för att sköta placeringarna passar fonder bättre för den som vill vara mer aktiv och traditionell förvaltning den som vill ha mer hjälp. Det går att få individuell rådgivning digitalt eller via telefon för den som vill.   

Hej! Vad hände? Min pension sänktes med tusen kronor vid senaste utbetalningen, vad är felet? Sven F

Annons

— Det är svårt för mig att svara på men jag kan spekulera i möjliga orsaker. Vad gäller den allmänna pensionen så är det bara premiepensionen som skulle kunnat sänkas för dig och då beror det på att dina valda fonder tappat i värde under 2020. Därtill skulle fondplaceringar i din tjänstepension eller privata pensionsförsäkring också kunnat förlora i värde under förra året och därmed medföra sänkta utbetalningar. Det är heller inte ovanligt att man valt en så kort utbetalningstid som fem år för en del av sin tjänstepension eller privata pension och då minskar förstås den totala pensionen efter att de fem åren har gått. Du behöver identifiera vilken del av din totala pension som minskat och titta närmare på den. 

Hej Mattias, jag och min fru har planerat att bosätta oss i Portugal där jag kunnat ta ut min pension skattefritt. Detta är nu ändrat av regeringen. Vilka andra länder med trevligt klimat skulle nu kunna vara aktuella? Finns det något i Europa? Tacksam för tips. Hls S K

— Portugal, Spanien, Frankrike och Malta brukar lyftas fram som svenskarnas favoriter i Europa. Just inkomstskatten tenderar att bli lägre än den svenska i de flesta länder men det är så många faktorer att ta hänsyn till när man ska välja att pensionera sig utomlands. Utöver klimat och skattesystem behöver ni även fundera på familjejuridiken, sjukvård, bostadspriser m.m. Läs på ordentligt och se till att testa de ställen ni funderar på även vid lågsäsong för att få en så bra bild av vardagen som möjligt.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Vad hände med inkomstpensionstillägget? – Pensionsekonomen svarar Vad hände med inkomstpensionstillägget? – Pensionsekonomen svarar