News55

Därför får hundratusentals svenskar sänkt pension 2024

Artikelbild
ENKÖPING 20130420
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Flera former av pensioner höjs 2024. Men det gäller inte alla. Hundratusentals svenskar får istället sänkt pension, vilket har skapat stor irritation hos många.

ANNONS
ANNONS

195 000 personer som är kunder hos KPA Pension får sänkt tjänstepension, skriver Aftonbladet.

Det gäller pensionärer som har KPA:s traditionella försäkring. Placeringarna består till 46 procent av svenska och utländska aktier. Trots att världens börser slutade på 20 procent plus förra året har utbetalningarna sänkts med fem procent till i år. Detta innebär runt 45 kronor mindre i månaden före skatt för de med livslång utbetalningstid.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Enligt Johan Sjöström, affärsområdeschef på KPA Pension, beror sänkningen på att 2022 var så svagt. 

– Nedgången på de finansiella marknader och utveckling i omvärlden 2022 fick genomslag först 2024, förklarar han i Aftonbladet. 

Sänkningen kunde dessutom ha blivit ännu större om inte KPA Pension infört en ny regel som begränsar en förändring om max fem procent från ett år till ett annat. 

Irritation och besvikelse

De som är berörda av sänkningen har fått information om de nya reglerna under hösten och i samband med att utbetalningsbeskeden skickades ut i början av januari. Men trots det har SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson fått ta emot många samtal från besvikna personer med KPA-pension, skriver tidningen Senioren.

ANNONS

Hon anser att de behövs bättre information från KPA än den som lämnats ut.

– Det är helt grundläggande att man informerar tydligt vad det är för regler som gäller, vilka villkor som gäller, varför pensionen går upp eller ner och framför allt hur det påverkar den enskilde individen, säger hon och fortsätter:

– Informationen får gärna finnas tydligt tillgänglig när man går in på bolagets sajt. Det är inget man ska behöva leta sig fram till. Det är också beklagligt att KPA inte har några räkneexempel, det hade underlättat för förståelsen för de drygt 200 000 personer som drabbas av sänkningen, säger Anna Eriksson.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Läs mer:

ANNONS
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS