News55

Expert: Så försämras läget för pensionärer 2024

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 25 sep. 2023

Det är flera som har kritiserat regeringens höstbudget. En av dem är en pensionsexpert som ser ett tuffare ekonomiskt läge för pensionärer nästa år.

ANNONS
ANNONS

Förra veckan presenterade regeringen sin höstbudget. Finansminister Elisabeth Svantesson var noga med att framföra att vi just nu befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge och att den ekonomiska vintern kommer att hålla i sig. 

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Budgeten som presenterades innehöll en rad miljardsatsningar där det bland annat ska bli billigare att snusa och att arbeta. Flera av förslagen i budgetpropositionen har dock mötts av skarp kritik. Det skriver bland annat Dagens PS

En av kritikerna är Håkan Svärdman, pensionsexpert hos Folksam. Han menar att det satsas alldeles för lite på landets pensionärer, som redan har det tufft i rådande ekonomiska läge.  

– Pensionärers ekonomiska marginaler har försämrats högst påtagligt jämfört med 2021 inte minst beroende av en inflation som dränerar pensionärernas köpkraft”, menar han.  

Nettopensionen höjs i snitt med 1151 kronor i månaden under 2024. Detta om man räknar in skattesänkningen på i snitt 188 kronor. Utöver försämrade marginaler har pensionärer svårare att ta nya lån, något som gör det ekonomiska pusslet ännu krångligare.  

– Regeringens skattesänkning för pensionärerna är välbehövlig men långt ifrån tillräcklig, säger Håkan Svärdman vidare. 

Håkan Svärdman kritiserar även vad kommunerna kommer att få i ersättning. Han menar att statsbidraget på 10 miljarder inte kommer att räcka om man ser till hur mycket inflationen kostar kommunerna. Detta menar experten kan leda till nedskärningar i hemtjänst eller annan viktig vård.

ANNONS

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS