News55

Expert: Så kan du säkra pensionen

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 02 aug. 2023

Det finns ett sätt att säkra pensionen som är gynnsamt ekonomiskt för ärvande barn.

ANNONS
ANNONS

Att göra arv till enskild egendom är ett sätt att säkra pensionen för dina barn.

Som förälder kan man hjälpa till att säkra barnens pension. Ekonomiexperten Annika Creutzers skriver i Senioren att göra arvet till enskild egendom kan bidra till att säkerställa barnens pension. Framför allt är det ett sätt att hjälpa sina döttrar, eftersom kvinnor ofta har låga pensioner. 

– Om de är runt 30-40 år brukar jag föreslå att, om det finns en make, kanske han kan föra över sin premiepension eller på ett annat sätt kompensera henne. Det kanske är hennes deltid som gjort det möjligt för honom att arbeta ihop en bra pension, skriver Annika Creutzers i Senioren.

Svårt samtal

Däremot är ett sådant samtal inte alltid lätt att ha och många kvinnor undviker att prata om det med sin partner. Men här kan man som förälder hjälpa till.

– Föräldrarna har möjlighet att genom sina testamenten göra arvet till enskild egendom. Oavsett om dottern skiljer sig eller inte kan hon få en summa som kan bli ett eget tillskott till den låga pensionen, skriver ekonomiexperten.

Många tycker att testamente inte behövs i de fall där enbart de gemensamma barnen är arvtagare. Men enligt Annika Creutzers är det bra för barnens skull att genom testamentet göra arvet till enskild egendom. Hur det går till är inte helt lätt att veta, men det finns hjälp att få.

– Det finns många bra mallar på nätet men jag rekommenderar att ta hjälp av en familjejurist för att få det rätt. Juristen kan också förklara hur arvtagaren bör agera för att arvet ska behålla status som enskild egendom. Det viktigaste är att pengar inte sätts in på gemensamma konton eller går till gemensamma köp utan att det dokumenteras hur stor del som tillhör den enskilda egendomen, skriver Seniorens ekonomiexpert.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS