News55

Granskning: Så mycket har Pensionsmyndigheten betalat ut felaktigt

Pensionsmyndigheten
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 22 feb. 2023

Omfattningen av för höga utbetalningar av bostadstillägg, allmän pension och efterlevandepension har granskats av Pensionsmyndigheten på uppdrag av regeringen. Det framgår av ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De tre granskningsrapporterna visar att uppskattningsvis 1,3 miljarder för mycket har betalats ut. I de flesta fall beror det på att de som får utbetalningen inte har anmält ändringar som påverkar storleken på förmånen.

 Många tänker inte på att den som får utbetalningar av bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd är skyldig att anmäla in ändringar i boendeförhållanden eller sin privatekonomi. Det beror på att dessa ändringar påverkar våra beräkningar av förmånerna, säger Lisa Nordenhäll som är chef för kontrollenheten på Pensionsmyndigheten, i pressmeddelandet.

Rapporterna innehåller också förslag på regelförändringar, utbyte mellan myndigheter och interna förbättringar för att hindra felaktiga utbetalningar.

Fakta/Höga utbetalningar

• 757 miljoner kronor för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd vilket motsvarar 5,77 procent av de totala utbetalningarna på cirka 13,1 miljarder kronor.

• 588 miljoner kronor för allmän pension vilket motsvarar 0,15 procent av de totala utbetalningarna på cirka 392 miljarder kronor.

• 8,5 miljoner kronor för efterlevandepension vilket motsvarar 0,08 procent av de totala utbetalningarna på ca 10,2 miljarder kronor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS