News55

Här är personerna som gynnas av nya pensionsavtal

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
e55
e55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 22 dec. 2023

Framtiden för våra pensioner ser allt ljusare ut. Inte minst om man ser till ökade inbetalningar till tjänstepensionen.

ANNONS
ANNONS

Pensionsportalen MinPension har under sju år analyserat den förväntade pensionsutvecklingen. Enligt den senaste analysen har den förväntade pensionen ökat med 2 procentenheter och uppgår nu till 69 procent av slutlönen. 

– Det förklaras främst av att avtalen för tjänstepensioner har blivit bättre under de senaste åren, säger Kristina Kamp, pensionsexpert på Minpension, till Dagens Industri.

En betydande faktor är den ökade andelen tjänstepension inom den offentliga sektorn, vilket särskilt påverkar den yngre generationen, enligt ett pressmeddelande från Minpension. För anställda inom kommun och region födda på 80- och 90-talet har den förväntade pensionen ökat med 3–4 procentenheter under 2023 jämfört med föregående år.

– Det här påverkar inte minst kvinnors pensioner till det bättre. Men många kvinnor arbetar i låglöneyrken och då riskerar ändå pensionen att bli låg, säger Kristina Kamp. 

Fortsatt skillnader mellan män och kvinnor

Undersökningen visar dock också att det finns betydande skillnader mellan olika grupper. Män födda i Sverige har den högsta genomsnittliga kompensationsgraden med 67,7 procent, medan kvinnor har en motsvarande siffra på 65,8 procent. Detta resulterar i en skillnad på 600 kronor per månad i pension för kvinnor med en lön på 30 000 kronor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS