News55

Expert: Så gör du för att öka pensionen

Artikelbild
Foto: TT
e55
e55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 14 dec. 2023

Det är inte lång tid kvar innan det orangea kuvertet trillar ned i brevlådan. En pensionsexpert ger sina bästa tips för hur du kan dryga ut pensionen.

ANNONS
ANNONS

I början av nästa år är det återigen dags för det orangea kuvertet att skickas ut. Pensionsekonomen Dan Adolphson Björck har för Nyheter24 gått igenom vad som är viktigt att hålla koll på och hur du kan vara med och påverka. 

Många gjorde sina fondval för premiepensionen runt millenieskiftet, alltså för över två decennier sedan. 

– Du kan ha valt upp till fem fonder och de har haft olika avkastning vilket kan resultera i en annan riskfördelning än den du hade från början. Dessutom kan du ha en annan inställning till risk i dag än vad du hade för tio eller i vissa fall tjugo år sedan, säger pensionsekonomen. 

Så drygar du ut pensionen

Att välja sin premiepension eller att byta sparform är en enkel möjlighet idag enligt Dan Adolphson Björck. 

– Fondbyte för premiepension görs hos Pensionsmyndigheten och fondbyte för tjänstepensionen sker hos pensionsbolaget, säger han.

Pensionsekonomen har även ett konkret tips för den som vill dryga ut sin pension och få mer utbetalat varje månad. 

– Det generella tipset för den som vill öka sin pension är att jobba längre. För varje år kan det handla om en eller flera tusenlappar varje månad eftersom man är yrkesverksam en längre tid och är pensionär en kortare tid. Senare pension och arbete högre upp i åren leder dessutom till lägre skatt.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS