Alkoholstopp upprör i Oslo: "Är jättearg" - E55
Annons
Annons

Alkoholstopp upprör i Oslo: “Är jättearg”

Stopp för alkoholservering i hela Oslo – det är den senaste åtgärden för att förhindra spridningen av covid-19 i Norge. Men nu får förbudet kritik från branschen:

Jag är jättearg och upprörd, säger en restaurangägare till norska TV2.

Annons
Annons
NorgeTT

Sedan lördagskvällen råder utskänkningsförbud för alkohol i Norges huvudstad Oslo. Restauranger och barer får nu endast servera alkoholfria alternativ till mat och tilltugg.

Åtgärden görs av myndigheterna efter att ett antal restauranger i Oslo inte i tillräcklig mån följt smittskyddsreglerna, något som framkom under rutinkontroller.

Vi har 1 300 utskänkningstillstånd i Oslo, och de allra flesta ställen har redan stängt. Men 50–60 ställen följer inte de regler vi satt upp. Det är för mycket folk och trängsel vid barerna, säger Victoria Marie Evensen på Oslo kommun till TV2.

Snart normalt

Hon säger även att det i nuläget inte går att säga hur länge förbudet kommer att vara.

Det är inte tidsavhängigt utan beror på smittosituationen och pandemin utvecklar sig. Under andra halvan av veckan har vi haft en extraordinär situation. Så länge alla följer reglerna och vi hjälps åt så hoppas vi att vi snart ska kunna återgå till det normala, fortsätter hon.

Men långt från alla restaurangägare tycker att åtgärden är genomtänkt.

Det är väldigt allvarligt för oss. Jag är jättearg och upprörd, det är tuffa tider, säger Kjersti Gjesdal, som driver Oslorestaurangen Villa Paradiso till den norska tv-kanalen.

Inga andra

Annons

Kjersti Gjesdal menar att åtgärden är en form av “kollektiv bestraffning” och branschkollegan Karl-Axel Bauer, på restaurangen Lorry, instämmer.

Vi har inte haft någon kontrollant här på Lorry, de är så välkomna att komma hit och kontrollera. Att straffa alla, även de som följer reglerna, är fel och oansvarigt, säger han.

Än så länge är det inga andra kommuner i Norge som fattat motsvarande beslut.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Alkoholstopp upprör i Oslo: “Är jättearg” Alkoholstopp upprör i Oslo: “Är jättearg”