Experten: Fortsatt börsturbulens att vänta - E55
Annons
Annons

Experten: Fortsatt börsturbulens att vänta

En orolig börsvecka väntar, i Sverige såväl som globalt. Det tror SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Jag tror att det kommer att bli väldigt stökigt. Det är fortsatt mycket stor osäkerhet, säger han.

Annons
Annons
EkonomiTT

Den senaste månaden har präglats av kursras och stora börsrörelser. Och inför att handeln återupptas i morgon är den globala osäkerheten fortfarande omfattande.

I den ena vågskålen ligger all osäkerhet kring den fortsatta smittspridningen och uppfattningen att det inte har kulminerat. I den andra vågskålen ligger all den motkraft som regeringar och centralbanker nu mobiliserar. Det är enorma summor vi pratar om, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Massiva krispaket

I USA förbereds ett massivt paket på motsvarande drygt 40 000 miljarder kronor som ska ge likviditetsstöd till krisande företag, samtidigt som kontantstöd ska riktas mot utsatta familjer.

Det har funnits med i förväntningsbilden. Men nu verkar paketet bli större än man hade kunnat tänka sig och det kommer säkert att hjälpa börsen när den startar upp i morgon, säger Robert Bergqvist.

Vi ser även att Tyskland mobiliserar, det är kanske den riktigt stora överraskningen. Tyskarna har varit kända för att hålla extremt hårt i plånboken och uppvisat extrem försiktighet inför att skapa budgetunderskott, men nu öppnar man dammluckorna med stöd till företag och ekonomin i stort.

Stockholm speglar världen

Annons

I Sverige talade statsminister Stefan Löfven på söndagskvällen till nationen, med de två huvudbudskapen att alla måste dra sitt strå till stacken samt att samhället i grunden är starkt. Robert Bergqvist tror dock inte att marknaden kommer att reagera nämnvärt på Löfvens tal.

Nej, jag tror att det får ganska små effekter. Stockholmsbörsen är en spegling av det som händer i Sverige, men i än högre utsträckning av vad som händer i omvärlden. Företagen är verksamma globalt och det som händer globalt kommer att avgöra.

Slutet inte i sikte

I slutänden beror börsturbulensen på osäkerheten, och situationen kommer att stabiliseras först när slutet på denna osäkerhet är i sikte.

Under ett par veckors tid har vi kunnat se tioprocentiga rörelser över en dag. Det visar hur svårt det är för aktiemarknaden och ekonomerna att kunna siffersätta de ekonomiska konsekvenserna. Att få ett grepp om tidsfaktorn vad gäller smittspridningen, så att man kan säga “om två månader har vi sett kulmen”, är det mest avgörande. Men det kan vi inte göra i dag. Det är ett fortsatt bekymmersamt läge, säger Robert Bergqvist.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Experten: Fortsatt börsturbulens att vänta Experten: Fortsatt börsturbulens att vänta