Färre använder bostaden som pengamaskin - E55
Annons
Annons

Färre använder bostaden som pengamaskin

Uppdaterad: 2019-11-28 09:05

Färre använder bostaden som säkerhet för att exempelvis låna till ny bil. Amorteringskravet är en orsak till att tilläggslånen minskar, enligt Finansinspektionen.

Annons
Annons
EkonomiTT
Annons

Nyutlåningen för tilläggslån har minskat med över nio procent. Dämpningen blev störst efter att det första amorteringskravet infördes 2016, enligt en analys av Finansinspektionen. Därefter skärpte FI amorteringskravet ytterligare. Sammantaget har det medfört att andelen bolånetagare med stora skulder är färre.

“Detta talar för att färre hushåll använder bolån för att finansiera annat än bostadsköp”, skriver FI.

Sådana tilläggslån kan vara konsumtionsköp som bil, båt eller att låntagaren bygger om sitt kök eller en ny altan.

Analysen presenteras i samband med att myndigheten släpper sin stabilitetsrapport och där budskapet som vanligt är att det låga ränteläget skapar risker på flera fronter.

“Det leder till ett högre risktagande på de finansiella marknaderna, vilket bidrar till att tillgångspriser och skulder stiger och att sårbarheter kan byggas upp. Sjunkande räntor innebär också att pensionsbolagens motståndskraft minskar”, skriver FI.

För att stärka motståndskraften i det finansiella systemet har FI skärpt kapitalkraven på bankernas utlåning till kommersiella fastighetsbolag

“Det är också viktigt att pensionsbolagen har tillräckliga kapitalbuffertar som återspeglar deras risker, och vi fortsätter att följa risktagandet på de finansiella marknaderna”, skriver FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Färre använder bostaden som pengamaskin Färre använder bostaden som pengamaskin