Fler exportföretag vill rekrytera - E55
Annons
Annons

Fler exportföretag vill rekrytera

Uppdaterad: 2020-11-20 08:35

Var tredje svenskt exportföretag, 32 procent, planerar att öka antalet anställda i Sverige det närmaste halvåret, visar Exportkreditbarometern från statliga Svensk Exportkredit (SEK). Det är en ökning från 8 procent i våras.

Annons
Annons
EkonomiTT

När det gäller rekryteringar utomlands ligger andelen exportföretag som räknar med sådana på 20 procent.

“De stora exportföretagen tror på en oväntad stark återhämtning, vilket är glädjande eftersom 1,5 miljoner svenskar arbetar i exportsektorn. God tillgång till finansiering kommer att vara avgörande för företagens möjlighet att genomföra sina planerade satsningar”, skriver Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK, i en kommentar.

Den positiva stämningen i exportsektorn syns också när det gäller planerade nedskärningar. Bland exportföretagen är det enligt barometern bara 16 procent som räknar med att behöva minska personalstyrkan det närmaste halvåret. Det kan jämföras med 30 procent i våras.

Undersökningen genomfördes i oktober, när nya coronarestriktioner började införas i Europa, dit 70 procent av den svenska exporten går.

Rättelse: I en tidigare version var måttenheten fel vad gäller vårens rekryteringsplaner. Det var 8 procent av exportföretagen som planerade rekryteringar i Sverige i våras, inget annat.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Fler exportföretag vill rekrytera Fler exportföretag vill rekrytera