Nu blir det lättare att flytta pensionen - E55
Annons
Annons

Nu blir det lättare att flytta pensionen

Bort med höga avgifter som äter upp pensionen – nu blir det lättare att flytta vissa pensionsförsäkringar.

Annons
Annons
EkonomiTT

Frågan om flytträtt för pensionsförsäkringar har diskuterats länge, men nu är det klart. Från och med den 1 april ska det kosta max 600 kronor att flytta vissa individuella pensionsförsäkringar.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, förklarar att många fond- och depåförsäkringar är ganska dyra, och att avgifterna äter upp det man ska leva på som pensionär i framtiden.

Avgifter knaprar på pensionen

Jag tycker att alla typer av skalavgifter gör försäkringen dyr. Det finns försäkringar utan skalavgifter

Skalavgiften innebär att det kostar att bara ha försäkringen, ofta både en fast och en rörlig avgift. Sedan kostar också fonderna eller aktierna som man stoppar in i “skalet”. Det kan bli tusenlappar varje år som hade gjort bättre nytta som pension, säger Bratt.

Därför har frågan om flytträtt blivit aktuell. Men hittills har det ofta blivit väldigt dyrt att flytta sitt pensionssparande, eftersom försäkringsbolagen har tagit rejält betalt för att gå med på flytt. Kanske så mycket som flera tiotusentals kronor.

Nu blir det annorlunda. Det ska kosta högst 600 kronor att flytta sin pensionsförsäkring.

Nu kan sparare rösta med fötterna, säger Frida Bratt.

Tjänstepension via arbetsgivaren

Fast det gäller inte precis alla pensionsförsäkringar.

Annons

Det är individuella pensionsförsäkringar, som är fond- eller depåförsäkringar, och som inte är kollektivavtalade. De måste också vara tecknade efter 2007.

Många har exempelvis tjänstepension via sin arbetsgivare där det inte finns kollektivavtal. Det kan också vara så att man själv har tecknat ett eget pensionssparande.

Men det gäller inte traditionella pensionsförsäkringar där försäkringsbolaget förvaltar pengarna. För dem anses det lite mer komplicerat att flytta eftersom de övriga spararna kan drabbas då.

Frida Bratt råder den som tycker att avgiften är hög att kolla med Konsumenternas försäkringsbyrå. De har jämförelser över avgifterna i olika försäkringar och avgifter.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Nu blir det lättare att flytta pensionen Nu blir det lättare att flytta pensionen