Oväntat hård inbromsning i tysk industri - E55
Annons
Annons

Oväntat hård inbromsning i tysk industri

Orderingången i tysk industri i juli var svagare än väntat. Statistiken visar att hela den tyska ekonomin kan vara på väg mot recession, med två kvartal i rad med minskad BNP.

Annons
Annons
EkonomiTT-Reuters

Enligt de reviderade orderingångsuppgifterna var nedgången i juli 2,7 procent jämfört med månaden före, enligt Tysklands ekonomidepartement. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång på 1,5 procent, enligt en Reutersenkät.

Nedgången för orderingången ökar risken betydligt för en recession i den tyska ekonomin, säger Thomas Gitzel, analytiker på VP Bank till Reuters.

Den tyska ekonomin krympte med 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före, till följd av motvind för tysk export – särskilt till Storbritannien och Kina. Blir det minus för ekonomin även i tredje kvartalet råder i teknisk mening recession, med två kvartal i rad med krympande bruttonationalprodukt (BNP).

För hela 2019 räknar Tysklands regering med en tillväxt på 0,5 procent, ned från 1,5 procent 2018. Det skulle innebära den svagaste tillväxten sedan eurokrisen 2013.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Oväntat hård inbromsning i tysk industri Oväntat hård inbromsning i tysk industri