Pensionssparare får Falcon-återbäring i höst - E55
Annons
Annons

Pensionssparare får Falcon-återbäring i höst

Uppdaterad: 2020-09-02 13:30

I höst kan tusentals pensionssparare se fram emot återbäring från Falcon Funds-skandalen. Pensionsmyndigheten har säkrat 335 miljoner kronor.

Annons
Annons
EkonomiTT
Annons

Vintern 2016 briserade det som skulle komma att bli den största misstänkta blåsningen av svenska pensionssparare i det omtvistade premiepensionssystemet. Även efter det att myndigheten nu i en överenskommelse med förvaringsinstitutet Bank of Valetta säkrat cirka 335 miljoner kronor saknas fortfarande omkring 700 miljoner kronor.

Totalt sett ska runt 27 000 pensionssparare varit inne i de berörda fonderna, inklusive den som hette Optimus. Så många kommer inte att få igen pengar nu, alla de berördes olika mycket, enligt myndigheten.

I höst väntas spararna få ett brev hem i brevlådan. Men det är ännu oklart vilka belopp det handlar om per individ, och hur många.

Den bilden har vi ännu inte, säger Pensionsmyndighetens pressekreterare Johan Andersson.

Men pengarna ska fördelas i proportion till hur mycket varje sparare har förlorat i anslutning till bedrägerierna, enligt myndigheten.

Totalt fanns 2,7 miljarder kronor insatta i de aktuella fonderna. 1,7 miljarder har räddats sedan tidigare.

Ett arbete pågår för att få in ytterligare försvunna pengar, bland annat bedriver Pensionsmyndigheten en skadeståndsprocess i Storbritannien.

Sedan tidigare har fyra personer dömts till fängelse. Ytterligare en rättegång pågår nu mot delvis samma personer.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Pensionssparare får Falcon-återbäring i höst Pensionssparare får Falcon-återbäring i höst