Fortsatt inget slutbud i las-förhandlingar - E55
Annons
Annons

Fortsatt inget slutbud i las-förhandlingar

Uppdaterad: 2020-10-15 23:25

Slutbudet dröjer. Fortfarande vid 23-tiden väntade parternas förhandlingsdelegationer på att förhandlarna ska ha något färdigt förslag att ta slutlig ställning till, enligt uppgift till TT. Ett sargat LO kan stjälpa allt över ända.

Annons
Annons
EkonomiTT

I torsdags morse återupptogs förhandlingarna om las mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Och tidigare på kvällen uppgav källor att ett slutbud var på gång som respektive parts delegationer ska ta ställning till.

Men förhandlarna fortsätter och läget är framåt midnatt högst oklart. Genom fönsterrutorna till Näringslivets hus på Östermalm syns hur LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson pratar i telefon. Flera personer har under kvällen passerat ut och in ur huset för att hämta en bit mat, men ingen har velat ge någon kommentar om hur förhandlingarna går.

Och det handlar om att blidka framför allt LO. I LO-borgen på Norra Bantorget sitter styrelsen och väntar.

Tveksamma LO-förbund

Enligt det utkast till förhandlingslösning som fanns tidigare på kvällen var alltför mycket likt det som fick allt att krascha för två veckor sedan.

Därmed är det också högst tveksamt om en majoritet av LO-styrelsen, som består av de 14 LO-förbunden, kan köpa uppgörelsen, enligt TT:s källa.

Det är väl känt att sex av 14 LO-förbund ville stoppa fortsatta förhandlingar, eftersom det från deras sida ansågs fruktlöst. Om ytterligare något förbund ställer sig på nejsägarnas sida faller en uppgörelse.

Annons

Inför de återupptagna förhandlingarna blev det stort tumult inom LO. De sex nejsägarna, Byggnads, Seko, Fastighets, Målarna, Pappers och Transport är kritiska till LO-ledningens hemlighetsmakeri och förtroendet för LO-topparna är rejält sargat.

Förtroendet finns där, men är allvarligt skadat av det som hänt senaste dagarna, sade Sekos ordförande Valle Karlsson till TT i går.

Frågan är alltså hur långt LO-ledningen vågar gå för att inte fördjupa den sprickan ytterligare.

Ingen bekräftar

Utåt sett är det ingen som officiellt vill kommentera om det finns något bud på gång. Uppgifterna bekräftas inte av LO.

Nej, det kan jag inte göra. Jag har inte hört någonting eller sett någonting. Jag tror att om det finns något slutbud så småningom så borde det nå även mig. Men jag har inte fått det nu, sade Malin Fagerberg Wikström, pressekreterare på LO tidigare på kvällen.

Inte heller Svenskt Näringsliv vill säga något.

Vi kommer inte att kommentera någonting förrän klockan 13 i morgon, säger presschef Cherine Khalil.

Förhandlingarna om de nya villkoren för arbetsrätten inleddes på torsdagsmorgonen efter att ha legat på is i två veckor.

Först på plats till de inledande samtalen vid Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm var Martin Wästfelt, förhandlingschef på PTK.

Annons

Vår bedömning är att det är möjligt. Vi gör nu ett nytt försök att hitta en lösning, sade han.

Ingen sluttid

Kommentarerna i övrigt har i stort sett varit obefintliga, ingen vill yppa något. Det är sagt att något slags besked ska komma tidigast klockan 13 på fredag. Men det finns ingen sluttid.

Det var natten till den 1 oktober som förhandlingarna kraschade. För stor oenighet kring turordningsregler, anställningsskydd och omställning fick förhandlarna att packa ihop. Därmed landade frågan på politikernas bord och den utredning till lagförslag som finns framtagen. Las-bollen är brännhet, med politiskt storbråk och en regeringskris som yttersta konsekvens, varvid politikerna i alla läger därför snabbt erbjöd fack och arbetsgivare mer förhandlingstid.

Under visst hemlighetsmakeri meddelade parterna i onsdags att förhandlingarna återupptas.

Rättad: I en tidigare text fick LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson fel arbetsgivare.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Fortsatt inget slutbud i las-förhandlingar Fortsatt inget slutbud i las-förhandlingar