Värsta raset hittills för BNP i EU - E55
Annons
Annons

Värsta raset hittills för BNP i EU

Uppdaterad: 2020-09-08 11:25

Coronapandemin har orsakat det värsta raset hittills när det gäller kvartalssiffror för BNP i EU, konstaterar Eurostat. Norden och Baltikum har klarat sig bäst – och allra värst är raset i nyavhoppade Storbritannien.

Annons
Annons
EUBryssel, TT:s korrespondent

Under det andra kvartalet i år föll BNP med 11,4 procent i hela EU och 11,8 procent i euroländerna. Liknande siffror har aldrig tidigare skådats under de 25 år som Eurostat redovisat den här typen av statistik.

Bland de 27 länderna i EU minskade ekonomin mest i Spanien (-18,5 procent), Kroatien (-14,9) och Ungern (-14,5). Samtidigt är BNP-kraschen ännu värre i Storbritannien, som ju lämnade EU den 31 januari i år. Den brittiska nedgången under det andra kvartalet landar på -20,4 procent.

Lindrigast klarade sig de nordiska och baltiska länderna samt Irland. Finland redovisar det minsta raset på -4,5 procent, följt av Litauen (-5,5) och Estland (-5,6). Sverige hamnar i sin tur på -8,3 procent i Eurostats beräkningar.

Kraschen följer på en minskning redan under det första kvartalet på -3,3 procent i hela EU och -3,7 procent i eurozonen.

Parallellt minskade sysselsättningen under det andra kvartalet med 2,7 procent i hela EU, jämfört med 0,2 procent under det första kvartalet.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Värsta raset hittills för BNP i EU Värsta raset hittills för BNP i EU