8 miljoner kronor i fallskärm i statligt bolag - E55
Annons
Annons

8 miljoner kronor i fallskärm i statligt bolag

Den statliga riskkapitalvd:n Per Nordberg, som E55 har berättat om de senaste dagarna, hade ett avtal som gav honom en fallskärm på nästan 8 miljoner kronor om han fick sparken.

Annons
Annons

E55 har den senaste veckan kunnat berätta om missförhållandena i det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform. Per Nordberg som varit vd i bolaget sen 2010, men sparkades förra året, nekades i våras ansvarsfrihet för 2017.

Förutom att ge sig själv och medarbetare generösa förmåner som medlemskap i en exklusiv hälsoklubb med privattränare sköttes inte heller skatter och avgifter på ett korrekt sätt. Till det kringgicks attestrutiner.

E55 kunde därtill avslöja att hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar hade använts för att sponsra den anrika tennisklubben SALK under flera år. Per Nordberg själv satt på dubbla stolar, både som vd i Fouriertransform och som styrelseledamot i just SALK.

–Sponsoravtalet upphörde i samband med att den nya styrelsen och ledningen tog över ansvaret i Fouriertransform 2017. Avtalet ansågs inte relevant i förhållande till bolagets verksamhet, sa Saminvests kommunikationschef Katarina Green till E55 häromdagen.

300 000 kronor i månadslön

Annons

Per Nordberg har själv tjänat bra som statlig bolags-vd. Förutom en fast lön på omkring 3,8 miljoner kronor om året eller drygt 300 000 kronor i månaden har han bland annat haft tjänstebil. Hans förmåner har uppgått till ett par hundra tusen kronor om året och tillsammans med pensionsavsättningar har ersättningen till honom legat på omkring 5 miljoner kronor per år.

LÄS MER: Statlig vd nekas ansvarsfrihet

LÄS MER: Skattepengar gick till anrik tennisklubb

Genom sitt anställningsavtal hade han rätt till en uppsägningslön på drygt 300 000 kronor i månaden under 6 månader samt lika mycket i ytterligare 18 månader i avgångsvederlag om han fick sparken. Med andra ord närmare 8 miljoner kronor. Hur mycket av de pengarna han faktiskt fick med sig går inte att få svar på.

–Per Nordbergs avgångsvederlag och uppsägningstid regleras i det anställningsavtal som hävdes hösten 2017. Som en följd påkallade Nordberg skiljeförfarande mot bolaget. Skiljeförfarandet är belagt med sekretess, även efter att tvisten är avslutad. Det förhindrar oss att kommentera mer om innehållet kring skiljeförfarandet, säger Katarina Green till E55.

Fouriertransform bildades efter ett beslut i riksdagen 2008. Med bolaget skickades en pengasäck på 3 miljarder kronor som initialt skulle användas till investeringar för att hjälpa den krisande fordonsindustrin.

Annons

E55 har sökt Per Nordberg.

LÄS ÄVEN: Allra-topp ger sig in i politiken

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel 8 miljoner kronor i fallskärm i statligt bolag 8 miljoner kronor i fallskärm i statligt bolag